Разкрита е схемата, как се точи бюджетът на НОИ! Работодатели в Пиринско: Има скрити договорки между служители от бюрата по труда и лица, придобили стаж в чужбина

27 Юни 2019 | 19:14
1 коментара
Общество

След сигнала на собственици на шивашки цехове в Благоевград, че изпитват глад за работна ръка въпреки регистрираните в бюрата по труда лица, работили в тази сфера, и колегите им от Гоце Делчев се оплакаха от същото. Те смятат обаче, че проблемът е основно в обезщетенията, които се получават в България след придобит минимален стаж в чужбина. Според тях значителна част от тези лица запазват регистрациите си в бюрата по труда със съдействието на служители от ведомството, които ги съветват как да процедират, за да не се връщат на старото си работно място, да не започват друга работа и да не се стига до дерегистрацията им, респективно до спиране на обезщетенията от НОИ, които в повечето случаи са доста над работната заплата, която биха получавали в България.

Според работодателите в Гоце Делчев скрити договорки между посредниците, в случая служители от бюрата по труда и лицето, придобило стаж в чужбина, е в основата. Те прозират, че всичко това става чрез определен вид компенсация.

"Схема за източване на бюджета“, така определиха работодатели от Гоце Делчев ситуацията, която е в момента в България.

„Точат бюджета на държавата със съдействието на Бюрото по труда. Тук, в Гоце Делчев, има хора, които взеха по 15-20 хил. лева като обезщетения след придобит минимален трудов стаж в чужбина и построиха огромни къщи, купиха си луксозни коли. Защо да се връщат на работа, защо да работят, след като могат по цял ден да се разхождат по заведенията и да си получават помощи от държавата, а в същото време от НОИ непрекъснато обясняват, че след няколко години няма да има пари за пенсии? Всички работодатели в региона изпитваме недостиг на работна ръка и основната причина е именно това – придобитият стаж в чужбина, което за нас е чиста схема за източване на бюджета. Не сме чули да има дерегистрирано лице от Бюрото по труда заради отказ да започне работа. Дори повече – всичко се прави със съдействието на държавните служители, защото ги подучват какво да правят. Решението е прокуратурата да се намеси, или със законови промени да се спрат обезщетенията за този минимален стаж. Начинът е лесен – лице, което е работило в чужбина, да няма право на регистрация като безработен, в случай че има заявени свободни работни места по професията, която е работило, преди да напусне страната. Само така ще се премахне тази порочна практика, ще се спрат тези краткосрочни заминавания в чужбина и ще се намали безработицата”, споделиха работодатели от Гоце Делчев, които търпят огромни загуби и са принудени да плащат неустойки заради липса на работна ръка именно заради големия брой лица, които напускат работа, за да работят краткосрочно в други държави членки на ЕС, а след това да получават обезщетение в България за безработица.

Те допълниха още, че заради високите обезщетения десетки се възползват от тази възможност и напускат работа, което за бизнеса е пагубно. Бе посочен и конкретен случай, за който вече е подаден сигнал в Агенцията по заетостта в Благоевград, за да бъде проверен. Касае се за лице, работило 10 години в шивашки цех, напуснало и заминало да работи в Англия. След придобит минимален трудов стаж от около 45 работни дни се прибира и се регистрира в Бюрото по труда. Получава насочващо писмо за работа при стария си работодател, което обаче въобще не достига до него. Следват опити чрез телефонни разговори да го склонят да посочи в писмото, че работникът не се справя със задълженията си или да бъде назначено без трудов договор, за да може да получава обезщетението си за безработица. След отказ от страна на работодателя се стига до договорка лицето да се върне на старата си работа, но така и не се появява в уречения ден. След известно време работодателят разбира, че въпросното лице е регистрирано в Бюрото по труда. На отправено питане до ведомството в Гоце Делчев му отговорили, че е посочен от лицето като „некоректен работодател“ и че има такава опция, с която може да откажеш предложение за работа, без да търпиш последствия.

Тази квалификация обаче е от компетенциите на други институции и нито Бюрото по труда, още по- малко обикновен гражданин, има право да ги прави. Отговорът, меко казано, вбесил работодателя, който сподели, че винаги е плащал осигуровки и заплати и да го квалифицират като некоректен е най-малкото обидно и унизително.

По конкретния случай от Агенцията по заетостта в Благоевград извършиха проверка, която е показала, че на три от насочените за работа във въпросния цех лица регистрацията е прекратена. От ведомството уточниха, че заявката на работодателя е била за разкриване на 15 свободни работни места на длъжност „шивач“, с работно място село Туховища, община Сатовча. Заявката е подадена в средата на март и е изтекла в края на май, като през този период трудовите посредници своевременно са предприели всички необходими действия за удовлетворяване на потребностите на работодателя. В периода на валидност на заявката са насочени 8 регистрирани, търсещи работа лица. От тях е наето само 1 лице, на 4 от лицата работодателят е направил отказ за наемане, а на други 3 лица регистрацията в Бюрото по труда е прекратена с мотив „отказ от подходяща работа“.

„Основен проблем при насочването е, че населеното място, в което са разкрити свободните работни места, е на 20 километра разстояние от общинския център Сатовча и няма ежедневен обществен транспорт. Работодателят е заявил, че може да осигури служебен транспорт от близките населени места, съответно село Слащен и село Годешево, но там броят на регистрираните безработни лица е изключително малък и липсват подходящи, търсещи работа лица. В крайна сметка всички дирекции „Бюро по труда“ и филиалите към тях активно насочват подходящи за обявените свободни работни места, търсещи работа лица, регистрирани като безработни“, коментира казуса Ст. Поповска, директор на Агенцията по заетостта.

От ведомството уточниха, че посредничеството се извършва при стриктно спазване на българското законодателство и при неспазване на законовите разпоредби се предприемат съответните мерки, включително и дерегистрация, ако има основание за това.

По темата „Струма” писа и преди месец, когато лично и министърът на труда и социалната политика Бисер Петков коментира, че винаги, когато трудовият посредник предложи работа, която съответства на квалификацията на съответния работник, той би трябвало да приеме това предложение. В противен случай би трябвало лицето да бъде дерегистрирано от бюрата по труда, което води и до отпадане на основание за обезщетение за безработица. Министър Петков допълни, че в закона ясно е регламентирано в кои случаи лице, регистрирано като безработно, има право да откаже предложена му работа и допълни, че при сигнал всеки конкретен случай ще бъде проверен.

Според работодателите в Гоце Делчев регистрациите в бюрата по труда в техния район след придобит стаж в чужбина са масови. Те сигнализираха още, че в Гоце Делчев има регистрирани и хора с постоянен адрес в област Смолян. За всички сигнали медията ни изпрати питане в съответната институция. От Агенцията по заетостта в Благоевград поясниха, че съгласно чл. 18, ал. 1 от Закона за насърчаване на заетостта всеки български гражданин, както и всеки гражданин на друга страна членка на Европейския съюз, или на друга държава – страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство или на Конфедерация Швейцария, който търси работа, може да се регистрира в териториалното поделение на Агенцията по заетостта. На основание чл. 14, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта търсещите работа лица имат право на регистрация в дирекция „Бюро по труда“ по постоянния или настоящия им адрес. Регистрираните търсещи работа лица са длъжни в срок от 7 работни дни от настъпилата промяна в което и да е от декларираните обстоятелства да уведомят дирекция „Бюро по труда“ независимо от адреса на регистрацията им. От там допълниха още, че на територията на дирекция „Бюро по труда“ – Гоце Делчев и прилежащите филиали има регистрирани безработни лица както по постоянен адрес, така и по настоящ адрес от различни населени места в страната.

В същото време се оказа, че за област Благоевград броят на лицата, които са регистрирани като безработни в бюрата по труда и получават обезщетения след придобит стаж в чужбина, никак не е малък. По официални данни от НОИ само за месец май 2019 г. обезщетения за безработица в Благоевградска област след придобит трудов стаж в чужбина са получили 1233 лица, а размерът на обезщетенията за същия месец е 2 845 413 лева. Прави впечатление, че, изчислено средноаритметично, се получава сумата от 2307 лв. месечно на лице, което е доста над максимално месечно обезщетение, което се изплаща от НОИ в размер на 1500-1600 лева. От институцията обясняват разминаването с факта, че някои лица получават обезщетенията си с натрупване заради процедури със запитвания в чужбина за придобития там стаж и изчакване на отговора. От ведомството уточняват още, че максималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица, включително и за хората, осигурявани в държава членка на ЕС, е 74.29 лв. За област Благоевград среднодневният размер на обезщетението е около 60 лева.

На въпроса дали има постъпвали в НОИ сигнали за злоупотреби с придобит стаж в чужбина и какви са действията за контрол от тяхна страна, отговорът е, че при съмнения за фиктивно осъществяване на трудова дейност в друга държава членка на ЕС при подаване на заявление за преценка правото на парично обезщетение за безработица в Република България се отправя искане по служебен път до съответната осигурителна институция за потвърждаване на информацията за осигуряването на лицето, продължителността и осигурителния доход.

За 2018 и 2019 г. от ТП на НОИ – Благоевград е изискано от компетентната институция на Гърция да потвърди данните за 114 лица. За 86 те са потвърдени, за 6 се отменят издадените документи, а за 22 няма отговор. Около 60 са исканията, изпратени до осигурителната институция във Великобритания. Такива има изпратени и в други страни членки на ЕС.Струма

Добавени коментари

Съра публикува:
30 Юни 2019 | 10:13
Трябва първо да оправят заплащането на хората въпросните работодатели тогава да търсят работници,

Добавете Вашия коментар

TOP