Разбраха се! Подписаха историческия договор за името на Македония

17 Юни 2018 | 14:08
0 коментара
Политика

Гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс и македонският му колега Никола Димитров подписаха договора за новото име на Македония в присъствието на премиерите на двете държави Алексис Ципрас и Зоран Заев на брега на Преспанското езеро.

Тази седмица двамата министър-председатели направиха важна крачка към решаване на дългогодишния спор, като се разбраха новото име на западната ни съседка да бъде Република Северна Македония. Този ход не бе посрещнат еднозначно в двете държави. След подписване на историческото споразумение предстои процедура в Гърция и Македония по одобрение за новото име.

Писано в Псарадес, от гръцката страна на Преспанското езеро, а след това срещата продължава на македонска земя. Церемонията започна, като премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас и двамата първи дипломати Никола Димитров и Никос Кодзияс бяха посрещнати с аплодисменти.


Европскиот концепт е цивилизациска вредност која е демократска и која се противи на манипулациите на популизмот и на стравот.


Горди сме на овој договор. Горди сме зашто се обединивме околу решение на еден спор којшто нѐ делеше, и избравме решение што нѐ обединува.

Регионът преживя достатъчно страдания, така че нека от днес нататък пеем радостни песни на Балканите, заяви министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас.

"Ще се срещнем с огромни предизвикателства по пътя ни, но имаме нужда да приложим по ефективен начин двустранните политики. Това са политики, базирани на споделени цели на Балканите за бъдещето на Европейския съюз. Това ще бъде категорично затваряне на една глава на различията в региона", заяви Ципрас.Гръцкият премиер отбеляза, че е голям почитател на балканския фолклор и музика. Днес пишем една нова песен заедно, заяви той. "Поемаме първа стъпка към бъдещето. Народите ни имат нужда от това историческо събитие", допълни Ципрас.

Добавете Вашия коментар

TOP