Разбиха престъпна група за търговия със скъпи коли

23 Юли 2018 | 17:33
0 коментара
Криминално

Престъпна група за продажба на скъпи коли е разбита преди дни. Четирима души са участвали в групата, един от тях е ръководен офицер от Областната дирекция на МВР в Габрово, каза наблюдаващият прокурор от Специализираната прокуратура Ангел Кънев по време на брифинг във връзка с операцията по неутрализирането на бандата.

При операцията са задържани трима души, като четвъртият човек е извън България и за него е издадена европейска заповед за арест. Прокуратурата ще поиска от съда тримата задържани да бъдат оставени за постоянно в ареста.

Установени са четирима души – жена, двама мъже, които не са длъжностни лица, и един служител на ОДМВР - Габрово. Събрани са данни за незаконна продажба на скъпи МПС - става въпрос за кемпери, които са за над 100 хил. лв., стана ясно от думите на прокурор Кънев, цитиран от Фокус.

Престъпната група е действала от 2016 г. Подставени лица са наемали срещу заплащане луксозни автомобили от Германия, които после били обявявани за откраднати. В сервизи у нас на колите им е бил пренабиван номерът на рамата, създавани им били неистински документи и след това били регистрирани в габровския КАТ, а впоследствие са продавани.

Събират се данни за още свързани с групата хора. Има информация за 14 регистрации на автомобили. Задържаният полицай имал пряко участие в регистрацията на колите и е съдействал за оформянето на касаещата ги преписка. У него са намерени около 5000 лв, върху които имало отпечатъци на ръководителя на групата.

Полицейският служител е взимал около 5000 лв. за незаконната регистрация на един автомобил, каза прокурор Кънев. „Другите трима, участвали в престъпната група, са български граждани от Варна - бизнесмени, не са криминално проявени. Възложили сме данъчни ревизии на цялостната дейност на тези лица, за да установим има ли съответствие или не на имуществото, което имат, и паричните средства, които получават. Дамата не работи нищо, двамата мъже, които не са длъжностни лица – единият работи в Германия, а другият в България и дейността им е свързана с продажба на автомобили“, обясни прокурор Кънев. Той уточни, че регистрацията на присвоените автомобили винаги е ставала в МВР – Габрово.

Бяха направени опити от Областната дирекция на МВР  в Габрово да се затруднят действията на спецпрокуратурата и Вътрешна сигурност при акцията по задържане на служителя на "Пътна полиция", заяви зам. главният прокурор Иван Гешев. "Няма да позволим да бъдем саботирани или да се установява чадър над лица, за които се смята, че са извършили престъпления", каза той.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев е възложил на Вътрешна сигурност и Инспектората на МВР да се провери дали действията на служители на ОДМВР в Габрово са законни. Информация е изпратена и на вътрешния министър Валентин Радев и главния секретар на МВР Младен Маринов.

Тепърва ще се установява дали служителите са извършили административно нарушение или действията им подлежат на наказателно преследване.

Добавете Вашия коментар

TOP