Разбиха престъпна група, планирала убийства на полицаи и магистрати

02 Юли 2018 | 13:16
0 коментара
Криминално

Организирана престъпна група е заловена при специализирана акция на МВР и ГДБОП.

Тя се е занимавала с разпространение на наркотици и е изготвяла списъци на полицаи и магистрати, които е трябвало да бъдат нападнати или убити. Това обяви на пресконференция началникът на специализираната прокуратура Иван Гешев, предаде репортер на БГНЕС. „Десет души са с мярка за неотклонение задържане под стража. Четирима са обявени за общодържавно издирване. Престъпната група е в полезрението ни от 2-3 месеца и залавянето на ядрото й беше на Шипка. Тази група е съставила списък със служители на МВР и на Спецпрокуратурата, спрямо които са се планирали, според доказателствата, телесни повреди, включително и убийства“, каза Гешев. Той обясни, че готвените действия спрямо полицаи и магистрати са били заради това, че тези служители са работили активно върху други разследвания, обвиняеми и подсъдими, които са членове на тази група и не само. Ръководителят на спецпрокуратура добави, че служителите на МВР и магистратите са станали неудобни за престъпната група, защото не са взимали подкупи, поради което разкриваемостта е нараснала. Гешев разкри още, че служител на СДВР е бил следен, от лице, което е криминално проявено, както и, че и върху двама прокурори е бил упражнен натиск.

Гешев потвърди, че е задържан и Иван Йосифов, синът на Йоско Костинбродския, който се счита, че е бил един от ръководителите на престъпната група, но към момента не му е повдигнато такова обвинение. „Ще бъдем безкомпромисни към такива случай. Това показва, че ние си вършим качествено работата. Това е риск на професията и страничен продукт на добре свършената работа. Предстои в следващите дни да бъдат конкретизирани обвиненията като те ще бъдат освен за организирана престъпна група за разпространение на наркотици и вторични престъпления, ще бъдат и за извършване на убийства и телесни повреди срещу магистрати и служители на МВР. Допълнително ще бъдат повдигнати вероятно и обвинения за приготовления на убийства на конкретни лица и обвинения по чл. 159 А от НК“, заяви Гешев. Той подчерта, че са били посетени над 100 адреса са били посетени. Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов каза, че следят престъпната група от средата на 2017 година и тя сериозно е влияела на оперативната работа на полицията. Той уточни, че тогава тя е била новосформирана и в два софийски квартала е принуждавала дилъри да работят за тях, както и, че е скланяла непълнолетни и малолетни лица да се занимават с разпространение на наркотични вещества. „Групата е изключително мобилна и конспиративна. В последните дни беше изключително трудно да ги държим под контрол. Именно и поради тази причина се предприеха действия за задържане на групата. Преди около 2 месеца беше образувано досъдебно производство в специализираната прокуратура на базата на всички събрани доказателства. Действията бяха извършени с хирургическа точност“, каза Спиридонов.

Главният секретар на МВР Младен Маринов беше категоричен, че ще бъдат предприети всички законови мерки да бъдат защитени служителите и магистратите, които работят съвестно и попадат в такива списъци. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP