Разбиха българско-турски канал за трафик на органи

10 Февруари 2020 | 16:35
0 коментара
Криминално

Петима души са арестувани, след като турската полиция откри канал за трафик на органи, съобщава „Сабах”. В болници в Турция са правени операции за трансплантиране на органи на български граждани от български донори.

Българската полиция е информирала турските си колеги за престъпната група, която използва частна болница в Истанбул за незаконни трансплантации на органи, като за целта са подправяни документи.

Последвалото публично оповестено разследване е разкрило съучастието на 55-годишна турска гражданка – служител на болницата с инициали Ф. О. Болницата управлява и клиника в българската столица София, а Ф.О. е обвинена, че чрез клиниката е намирала клиенти, организирала е техните операции в Истанбул, като ги е свързвала с неизвестни донори.

В съответствие с турското законодателство, трансплантирането на орган от донор, който не е свързан с реципиента, трябва да бъде проверено от медицински съвет.

Заподозряната е обвинена в подправяне на документи, които да доказват, че донорът и реципиентът са роднини – братя или сестри.

Жената е била арестувана на 1 февруари в болницата в Истанбул, докато се е опитвала да уреди документи за друг пациент и нелегален донор. Други трима заподозрени – всички те български граждани, са били задържани при опит да избягат от страната през граничния пункт между Турция и България. Съпругът на Ф.О. също е задържан за подпомагане и съдействие на заподозрени, след като е било установено, че заподозреният донор е избягал от Турция. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP