Равносметка! ПСС с рекорден брой спасителни акции, най-много в Рила и Пирин

02 Декември 2018 | 12:36
0 коментара
Общество

Рекорден брой спасителни акции са направени в рамките на изминалата година, обяви Планинската спасителна служба (ПСС). За периода от 1 декември 2017 г. до 1 декември 2018 г. техният брой е 108, което е с 18 повече спрямо предишния върхов резултат от година по-рано. В тези акции е оказана помощ на 123 души, от които 93 българи и 30 чужденци. Заедно с инцидентите на ски пистите броят на пострадалите е 2522. От планинската служба уточниха, че основните причини за възникването на инциденти са “подценяването на условията в планината и надценяването на възможностите на хората”.

Според информацията в последната година са загинали 11 души. Причината при повечето смъртни случаи е остра сърдечносъдова и дихателна недостатъчност.

В района на Рила и Пирин е имало най-много спасителни акции, съответно по 36 и 33. След тях са Стара планина (18), Витоша (10) и Родопи (7). В спасителните акции са участвали 258 щатни служители на ПСС, 459 доброволци и осем спасителни кучета.

От планинската служба обявиха, че имат пълна готовност за предстоящия зимен сезон, който ще бъде открит на 15 декември. При инцидент в планината от ПСС съветват да се обадите на единния европейски номер 112 или на 1470 и 02/963 2000.

“Искаме да призовем всички скиори и любители да бъдат внимателни в първите дни, защото дългоочакваният сняг може да им изиграе много лоша шега. Всяка планина, която бъде подценена, е опасна. Призовавам туристи и любители на планината да се запознаят с метеорологичната обстановка, преди да тръгнат на поход”, заяви председателят на ПСС Веселин Ганчев на среща с медиите, на която беше представена книгата “85 години Планинска спасителна служба в България”.

В заключение от ПСС призоваха за промяна в Закона за защита при бедствия. Желанието на планинската служба е да има ясни регулации за доброволците, които да бъдат пускани безпрепятствено от работодателите си./Дневник

Добавете Вашия коментар

TOP