Рашков: ГДБОП, Вътрешна сигурност и ГДНП са действали като слугини на прокуратурата

28 Юли 2021 | 14:15
1 коментара
Общество

Защо не прочетете закона за СРС. Там се казва, че бюрото за контрол на СРС ежегодно изготвя обобщен доклад до НС, в който се посочват обобщени данни. Бюрото, което по закон може да вникне в детайлите по процедурата за СРС не е длъжно да дава отчет кой е подслушван и кой не е. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков по време на изслушването му в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Искате да изброявам имената на лицата, подслушвани със СРС. но сте сбъркали името. Извикайте си дясната ръка на таралежа да дойде тука да чете СРС-та по цели дни. Аз не се казвам Цветан Цветанов и такава информация законът не ми позволява да ви дам и колкото и да настоявате това няма да стане, подчерта Рашков и каза, че става дума за стотици граждани, подложени на ограничения върху техните права със СРС. Стотици граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и под разрешение на спецсъда. Двама министри са наблюдавали безучастно как МВР и техни служби като ГДБОП и вътрешна сигурност и ГДНП са изпълнявали функциите на обслужващ персонал за спецпрокуратурата и са извършвали сериозни нарушения на правилата, на закона за защита на класифицираната информация. Имената на лица, подадени на СРС са разнасяни на листчета, впоследствие унищожавани. Не са изготвяни никакви справки в тази връзка, когато тези служители са работели на изнесени точки за мониторинг, информацията не е описвана съзнателно в тетрадките или бележници, както изисква законът.

Действали са като слугини на прокуратурата. Ако ви харесва продължете тази практика. Същото е било и в ДАТО, добави Рашков. /БГНЕС

Добавени коментари

К.ур за БСП и Пиринско.бг публикува:
29 Юли 2021 | 10:45
Болшевишкият психопат чашкоф скоро ше бъде обесен за едното му изсъхнало м.ъдо!

Добавете Вашия коментар

TOP