Районен съд отмени 1000 лв. глоба на кмета Румен Томов, наложена от шефа на РДНСК заради забавен отговор за скандалния парк “Македония”

28 Септември 2020 | 12:39
0 коментара
Общество

Съдът отмени глоба от 1000 лв. на кмета на Благоевград Румен Томов, наложена от началника на РДНСК инж. Асен Йорданин. Санкцията била определена заради забавен от кмета отговор относно ползването на сгради в парк „Македония“ в бившите казарми. Информацията била изискана от Общинската администрация след постъпил сигнал в РДНСК, но данните, които получили, че сградите са изградени в имота в периода 1932-1988 г., не ги задоволили, тъй като в отговора не ставало ясно дали ползването им е законосъобразно.

От РДНСК определили срок от 10 работни дни да бъдат уведомени за предприетите от Общинска администрация последващи действия за законосъобразното приключване на случая. Отговор в определения срок не постъпил и заради неизпълнение на разпореждането кметът Румен Томов получил писмо с покана да се яви на 18 март в сградата на РДНСК, за да му бъде съставен акт за административно нарушение. Кметът не е отишъл, но акт бил съставен в негово отсъствие, който му бил връчен впоследствие.

На база на акта началникът на РДНСК инж. Асен Йорданин след това глобил кмета с 1000 лв. Румен Томов обжалвал наказателното постановление в съда, тъй като счита, че не е извършил нарушение, защото на писмата е следвало да отговарят длъжностни лица от дирекция „Устройство на територията” и главният архитект на общината.

Съдия Гергана Симеонова отменя глобата с мотива, че в предписанието на РДНСК липсва яснота и изрични указания какви действия да бъдат предприети от страна на общината, а в акта няма описание на нарушението. Тъй като това е съществено процесуално нарушение, съдийката отменя наказателното постановление. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд.

Припомняме, че още през юли 2019 година общинският съветник Андон Тодоров от ПП  „Партия на Зелените“, а сега председател на ОбС – Благоевград, обяви, че парк „Македония“ е незаконен, тъй като е изграден без одобрен проект. Оказа се, че имотът не е урегулиран и в Общия устройствен план на Благоевград фигурира с последното си преотреждане „обекти на МНО“, тъй като ОбС – Благоевград не е гласувал Подробен устройствен план. В парка бяха изградени многофункционални зали, пешеходни алеи и зелени площи. Впоследствие бе направена проверка, която потвърди сигнала на Андон Тодоров, че сградите не са преотредени, а самият парк няма Акт 16. Двете зали – „Орфей“, в която се провеждат концерти, банкети и сватби, и втората, използвана най-често за спортни събития, се водят ремонтни работилници и де факто са незаконни./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP