Радост в Пирин планина! Новият заслон на "Кончето" грейна с нова визия

26 Септември 2018 | 11:38
0 коментара
Общество

Изцяло обновен и завършен е новият заслон „Кончето“ в Пирин планина, за това съобщиха от официалната страница за заслона в социалната мрежа Фейсбук.

Тържественото откриване на обновения заслон „Кончето“ ще бъде на 29.09.2018 от 13.00 – на мястото и на 30.09.2018 от 14.00 – на х. Яворов.

Заслонът се намира на 2076 м височина, на един от най-трудните и емблематични маршрути в Пирин. Спасявал е десетки човешки животи, но повече от 60 години не е бил ремонтиран основно нито веднъж. Подмяната на заслон „Кончето“ се превърна в кауза, която обедини стотици българи, обичащи планината. Много хора от цялата страна дариха и средства, за да може идеята да стане реалност.

А в демонтажа на стария заслон и подготовката за строежа на новия участваха над 150 доброволци от цялата страна. Те качиха на гръб близо 1500 килограма инструменти, вода, цимент, пясък, чакъл, бетон, желязо, бензин. Много хора дариха храна, вода и инертни материали.

Старият заслон беше демонтиран и сортиран на пакети за сваляне с хеликоптер в района на хижа „Яворов“. За съжаление се оказа, че по-голямата част от дървения материал е много изгнил и няма да може да се използва за възстановяване на заслона като музей.

Добавете Вашия коментар

TOP