Радослав Тасков: ОбС и Община Благоевград трябва да направят всичко възможно за запазването на ОФК „Пирин“

23 Май 2018 | 14:07
0 коментара
Политика

Общински съвет и ръководството на Община Благоевград трябва да направи всичко възможно за запазването на ОФК „Пирин“.

Това каза на пресконференция председателят на местния парламент Радослав Тасков, информира Радио „Фокус“ – Пирин по повод на това, че в понеделник след загуба от ФК „Витоша“ – Бистрица „орлетата“ изпаднаха от „А“ група и от следващия футболен сезон ще бъдат в „Б“ група.

„Изпадането в по-долна група е изключително неприятно, но не е повод за абдикиране от задълженията ни да издържаме футболния клуб. ОФК „Пирин“ е 100%  общинско дружество и независимо, че се налага да играем в по-долна група, то смятам, че трябва да запази клуба и футболната школа към него, както и инвестициите, които през последните години правим в спортната инфраструктура и база на територията на общината“, каза още Тасков. Той добави, че футболът не е само „А“ група и представителните отбори, поради тази причина е необходимо да се направи всичко възможно за съхраняването на Благоевград като един от най-добрите футболни центрове в страната.

„Трябва да търсим и вариант за връщане в „А“ група по възможно най-бързият начин. Имаше много афектирани изказвания веднага след изпадането, но моето лично мнение е, че като хора, които бяха ангажирани с издръжката на клуба, се направи повече от възможното. Никой не се е бъркал в работата на спортно-техническото ръководство, а Общински съвет – Благоевград като принципал не е отказал нито едно искане от футболния клуб за финансиране“, допълни Тасков.

Той подчерта, че футболният клуб на Благоевград е емблема, което всяко едно ръководство трябва да пази.

Тасков обърна внимание и на това, че докато е начело на общинският съвет ще бъде радетел, Общината и местния парламент да подпомагат спорта и футболния клуб с ясното съзнание, че в момента, в който се появи външен инвеститор или човек, който е готов да финансира отбора, общината да се оттегли и да даде възможност на частната инициатива за „вливането“ на повече средства в отбора.

Той коментира, че издръжката на ОФК „Пирин“ в „А“ група е била около 2 300 000 лева годишно, като сега, когато отборът ще е в „Б“ група тя ще бъде по-малко.

„Разчетите за „Б“ група показват, че минималната издръжка трябва да е не по-малко от 600 000 – 700 000 лева, но в зависимост от целите на отбора и какви състезатели са привлечени, то таван няма. Все пак може да кажем, че за следващия сезон издръжката на отбора ще е значително по-малка“, уточни Тасков.

Той заяви, че на петъчната редовна сесия на Общински съвет – Благоевград предстой да бъде гласувано приемане на загуби, но и отчет на футболния отбор за 2017 година. Тасков заяви, че ОФК „Пирин“ във финансов аспект отчита печалба за миналата година, която е около 56 000 лева.

Добавете Вашия коментар

TOP