Радев за ЧЕЗ: Заблуждават ни, оставката генерира въпроси

27 Февруари 2018 | 21:01
1 коментара
Политика

По закон ЧЕЗ е част от националната инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност, затова всякакъв въпрос, че виждате ли това е банална сделка на едно търговско дружество е нещо, с което ни заблуждават. Това заяви президентът Румен Радев.

С оставка на министъра на енергетиката не приключва случаят, а генерира въпроси, явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството, въпросът е кой и защо крие своите намерения, добави Радев.

Вчера собственичката на фирмата, която купува ЧЕЗ, Гинка Върбакова за първи път показва публично лицето си.

Собственичката на Инерком-Груп категорично заяви, че не е фасада, даваща път на офшорка да придобие най-голямото ЕРП в България.

"Аз съм крайният собственик. Това се вижда от Търговския регистър", заяви Върбакова.

Тя разказа, че от 20 години се занимава с бизнес, от 10 г. е в енергийния бизнес.

"Без ресурси някой получава огромна банкова гаранция. Това са много въпроси. Има ли политическа гаранция също така? Всички чакаме отговори", подчерта президентът. Правя срещи с отговорните институции, които имат отношение по въпроса, но по закон те имат отношение постфактум, предстои ми среща днес и с шефа на Комисията за финансов надзор, уточни Радев. Той каза, че вече е говорил с ръководството на ДАНС.

"Всички агенции и служби са към правителството, очаквам от тях адекватни действия и отговори на въпроси. Все още не е ясен механизмът на финансиране, а той ще даде отговор на много въпроси", отбеляза Радев.

Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, като от месец се знаят потенциалните бъдещи собственици. На практика е сключена сделката вече, има институции, които по закон отговарят за националната сигурност, защо Министерството на енергетиката и ДАНС не са извършили по-рано проверки. Въпросът е дали това е непрофесионализъм, некомпетенция или не са се намесили по други причини, подчерта още Радев.

Днес след заседание на Съвета на управляващата коалиция с участието на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов стана ясно, че

управляващите предлагат изслушване на всички институции, които имат отношение към сделката за ЧЕЗ.

ГЕРБ и Обединените патриоти ще предложат те да бъдат изслушани на съвместно заседание на парламентарните комисии по енергетика и за контрол на службите в четвъртък. На заседанието ще бъде поканен и представител на президентската институция - с цел прозрачност.

След изслушването евентуално ще решим за оставката на Теменужка Петкова, каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.- председател на партията Цветан Цветанов.

Той съобщи още, че Бойко Борисов се е обадил по телефона на чешкия си колега Андрей Бабиш, за да поиска информация за сделката за активите на ЧЕЗ. Според него чешките институции са проверявали сделката и е имало доклад от финансовия министър. Борисов е поискал тази информация.

Коалицията е стабилна и ние сме заедно, каза Цветанов като аргумент, че в коалицията няма проблеми. Волен Сидеров, който сутринта в телевизионно интервю заяви, че Делян Добрев е незаконен депутат, защото е в оставка, след коалиционния съвет коментира, че след заседанието на двете комисии ще реши дали да поиска оставката на Добрев. 

Междувременно шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране заяви, че може да провери новия собственик

на ЧЕЗ, едва след финализиране на сделката. 

По думите на Иван Иванов Комисията може да се намеси само в два случая – ако се продава обособена част от лицензирано дружество или ако купувач залага частично или изцяло активи на дружеството, с които то упражнява лицензионна дейност.

„Може да се намеси само ако след финализиране на сделката, има риск за енергийна сигурност”, заяви Иванов.

Иванов каза още, че каквито и заеми и разходи да прави новият собственик за сделката,  КЕВР няма да вдигне цените.

Vesti.bg

Добавени коментари

28 публикува:
28 Февруари 2018 | 10:02
ПРЕЗИДЕНТЕ, сега цяла България тебе гледа! Вярва ти! Дръж здраво юздите на тази шайка! Народът ни не е за подигравка!

Добавете Вашия коментар

TOP