Радев: Телефонът управлява държавата

16 септември 2019 | 12:45
0 коментара
Радев: Телефонът управлява държавата

Това коментира президентът Румен Радев по повод протеста пред БНР заради свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова. Държавният глава напомни, че ефирът на общественото радио не е спирал дори по време на война.

През миналата седмица програма „Хоризонт“ на медията спря за „техническа профилактика“ за няколко часа. „Този казус отново потвърждава въпроса кой и как управлява обществените медии. Очевидно държавата се управлява чрез нечий телефон, а не през институциите каквато е нормалната европейска практика. И мисля, че на това нещо е крайно време да се сложи край“, коментира Румен Радев. Неговата препоръка е разследващите и директорът на БНР да излязат, да обявят истинските мотиви, „защото става въпрос за обществена медия, а не за частна“. „Според мен има лъч надежда и той е в поведението и реакцията на журналистите в БНР, които дадоха пример как се отстоява достойнство, свобода на словото и професионални стандарти“, каза държавният глава. Президентът също не даде категоричен коментар дали ще наложи вето, ако бъде избран Иван Гешев за главен прокурор. „Конституцията ясно показва кога и как се произнася президентът“, отговори Радев.

Президентът Румен Радев откри новата учебна година в столичното 18 СУ „Уилям Гладстон”. „Скъпи ученици, продължавайте с устрем и вдъхновение по предизвикателния, но благороден път на познанието. Бъдете любознателни и не се огъвайте пред препятствията, а ги използвайте като трамплин за бъдещи успехи. Продължавайте с думи и дела да отстоявате територията на духовността. Каквото и да правите нека бъде с мисъл за България“, обърна се в приветственото си слово държавният глава.

Директорът на училището Величка Стойчева отбеляза, че през лятото на 2019 година е спечелен проект, финансиран по програма Еразъм+ на стойност 80 000 евро. С парите ще бъдат обучени допълнително учители и ученици в държавите, каквито езици се преподават в училището. /БГНЕС


Добавете Вашия коментар!