„Явно има политици, които не осъзнават, че тъкмо корупцията може да блокира и да загроби парламентарната република, която те уж отстояват.”

Така президентът Румен Радев коментира мнението на парламентарният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов, че не е правилно държавният глава да определя ръководителят на ново антикорупционно звено.

Изказването на Радев е част от постоянната размяна на реплики между институции и партии, съпътстваща дискусиите на нов закон за борба със злоупотребите по високите етажи на властта.

ГЕРБ и опозицията от БСП паралелно предлагат създаване на нов антикорупционен орган, но в двете идеи има съществени различия.

Едно от тях е назначаването на състава на органа. Според управляващите, то трябва да се извърши изцяло от парламента. БСП настояват Радев, чиято кандидатура миналата година беше издигната от тях, да определя ръководителя на звеното.

По думите на лидера на „столетницата” Корнелия Нинова, това е следване на принципа „власт власт възпира”. Радев е съгласен.

Противно на логиката е  "парламентарното мнозинство да избере човек, който да разследва правителството, излъчено от същото това парламентарно мнозинство”, заяви президентът миналата седмица.

Според Цветанов обаче подобна роля на президента ще е в нарушение на конституцията, която определя България като парламентарна република.

„Виждате какво е недоверието в институциите. Да назначавам председателя на един такъв орган за мен изобщо не е самоцел, но много е важно този орган да работи ефективно. Това го очакват всички българи и трябва да се замислим сериозно върху това нещо”, отговори му днес Радев.

В края на миналия месец държавният глава обяви, че на 9 октомври свиква заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, като темата ще е именно борбата с корупцията.

В рамките на съвета заседават президентът, председателят на НС, премиерът, парламентарните лидери на партиите и ръководителите на институциите в сферата на сигурността.  

Президентът е на мнение, че БСП и ГЕРБ трябва чрез диалог да постигнат консенсус относно новия закон и евентуален нов антикорупционен орган.

Създаването на такава институция, без да се даде отговор защо досегашните като нея не работят, ще е „мимикрия на реформа”, заяви по-рано днес председателят на ВКС Лозан Панов след като се срещна с Нинова.  

Според него новото звено ще дублира функциите на съществуващи държавни органи и целта му е да се заобиколи „основната тема” – реформа в прокуратурата.

Панов обаче защити тезата на БСП, че ако такъв орган все пак съществува, то ръководителят му може да се назначи от президента,  който е "равно отдалечен от всички власти".