Радев след срещата с Борисов: Не се отдавайте на паниката

15 Март 2020 | 13:41
0 коментара
Политика

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев проведоха извънредна среща с шефа на Националния оперативен щаб за коронавируса в България проф. Венцислав Мутафчийски.

„България и светът преминават през тежко изпитание, а това налага пълна мобилизация“, поде след срещата Румен Радев. 

„Епидемията ще подложи на изпитание здравната система и всички социални страни на държавата, които ще трябва да устоят в една кризисна ситуация.

Нека изразим своето уважение и подкрепа към българските лекари и медицински сестри и всички специалисти, върху които ляга основната тежест на тази битка. Нашето оцеляване зависи от професионализма им“, каза президентът.

„Искам да благодаря на всички българи, които се записаха да участват доброволно в борбата с коронавируса“, каза той.

„Извънредното положение е с едномесечен срок, но аз го приемам като временна мярка, въпреки критиките си към начина, по който беше въведено. Призовавам да не се отдаваме на паниката. Българските институции работят във форсмажор и трябва да проявяваме разбиране към техните усилия. В интерес на всички ни е да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и предписанията на властите“, добави президентът.

„Те са изключително важни и животоспасяващи, но само с ограничения, забрани и наказания, не можем да излезем от тази криза като пълноценно и истински здраво общество. Здравната криза поражда сътресение в икономиката и поставя на изпитание малкия и средния бизнес“, смята Радев.

Според него тази криза е възможност да излезем по-силни и единни като народ, който може да преодолява изпитанията. 

„Ако преодолеем тази епидемия, ние ще намерим решение и към всички натрупани с годините проблеми, защото ключът към тях е в солидарността, почтенността, личната отговорност и уважението. Най-важно в момента е здравето, живота и благоденствието на хората. Борбата днес е за всеки българин. Моят призив е единство и солидарност“, каза той.

Министър-председателят пристигна в президентството малко след 11 часа тази сутрин.

Припомняме, че още вчера проф. Мутафчийски анонсира, че ще предложи по-сериозно затягане на мерките заради коронавируса у нас. След пламенна и емоционална реч той обясни, че осъзнава колко е отговорен пред цяла България и ситуацията опира не до икономически загуби, а до загуби на човешки животи. 

По-рано днес стана ясно, че положителните проби у нас за COVID-19 вече са 44, като последната е на мъж във Варна, който скоро се е завърнал от Италия и е имал грипоподобна симптоматика. Към момента се установява с колко лица е имал контакт след прибирането си. 

До този момент в страната ни има два смъртни случая на лица с коронавирус – първият е на 66-годишна жена със сърдечни проблеми, а вторият на съпругът й 74-годишен мъж с белодробни проблеми. 

Добавете Вашия коментар

TOP