Напрежението трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента – оценявам посредническото усилие на премиера, но той не може да надвика съпартийците си, заяви държавният глава Румен Радев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Самият факт, че политици напуснаха преждевременно участието си на заседание във форум, където трябва да участват, е показателен. Абстрахирам се от мотивите, защото законът трябва да се спазва. След като темата за борбата с корупция е приоритет на нашето общество, тя трябва да е приоритет на нашето управление”, коментира президентът решението на представителите на ГЕРБ да напуснат преждевременно  заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност тази седмица.

„Загубата на кворум не е резултат на дискусиите, а е резултат на предварителното напускане без предварително предупреждаване”, посочи президентът

„Общините в България се управляват от родове, това е недопустимо. След като този модел е порочен, ние трябва да се борим, за да го променим, независимо от партията, която управлява. Аз затова и свиках този КСНС”, поясни Радев

„За да има ефективна борба с корупцията трябва да има наказателно преследване”, подчерта той. „За мен е ясно едно - не може парламентарното мнозинство да излъчва едновременно и правителството, и ръководството на органа за борба с корупцията”.

„Виждате, че срещу президента беше хвърлена цяла парламентарна комисия. Правят се безскрупулни внушения за лобизъм и корупция. Никой не смее да излезе открито и да предяви обвинения, защото знае, че те ще бъдат развенчани. Имаше най-различни опити, аз оценявам посредническото усилие на премиера, но очевидно че той много трудно може да надвика собствените си съпартийци“, каза държавният глава.

По отношение на парламентарната комисия за избора на нов изтребител за българската армия, Радев коментира:

„Закъсняхме много с целия процес на модернизация на българската армия. Аз защитавам организираният процес на избор, а не определен самолет. Не е без значение дали самолетът е нов”, посочи президентът. „Ако сега дадем парите за ремонт на МиГ-овете, това ще изяде парите за нов самолет”.

„Както виждате с една завидна страст и борбеност група депутати се хвърлиха да бранят народната пара. Нито една стотинка не е изхарчена. Логично си задаваме въпроса защо същите борци, защитници на парите на народа не направиха една анкетна комисия за 2 млрд. лв., похарчени за саниране при множество сигнали за нередности, не от вчера?”, попита президентът, визирайки одита на Сметната палата, според който е имало грубо нарушение на финансовата дисциплина, на Закона за публичните финанси при санирането.

Според държавния глава никога не е късно да се направи една такава комисия. „Аз го очаквам, мисля, че не само аз“, заяви той.

„Печелившо по време на избори е да се говори за пенсии, но изборите минаха, а обещанията останаха неизпълнени”, коментира Радев днешния скандал с липсата на обещаното повишение на пенсиите на хиляди българи.