Радев настоява за програма за тестване на населението

15 Април 2020 | 11:49
0 коментара
Политика

Държавата и експертите да изготвят план за излизане от кризата чрез активна програма за тестване на населението, препоръча президентът Румен Радев. За пореден път той апелира за ясен и конкретен план за постепенно излизане от извънредното положение. В условията на криза държавата трябва да улеснява запазването на работни места, а не хората да търсят помощи, заяви Радев при посещението си в Трявна, където се срещна с кмета Силвия Кръстева и посети оръжейния завод "Емко". Държавният глава бе категоричен, че от ключово значение за преодоляването на тежката икономическа и финансова криза са предприятията, в които производството продължава и се запазват работни места. Според него при ограничен износ и загуба на пазари, институциите трябва да ускорят административните процедури за предприятията, които продължават работа, имат клиенти и сключени договори и очакват съответните разрешителни за износ. 

Не деля българите на работещи в частния и в държавния сектор, изтъкна Радев. "Съдбата на  работниците е от значение. Важно е тези хора да могат да получават заплати за реално изработения си труд и в кризата да помагат на държавата с данъчни постъпления, а не да висят на врата й за помощи", отбеляза президентът. По думите му ролята на институциите е да внасят спокойствие за заетостта на хората и съдбата на семействата им.

Радев уточни, че преодоляването на последиците от коронавируса няма да стане бързо. "Това е сложен процес, при който трябва да има поетапно планиране. Много държави вече работят с такива планове. Ако България не го направи това, ние рискуваме втора вълна", заяви той. По думите му свалянето на ограничителните мерки не трябва да става изведнъж и да се насажда страх и паника, а да се действа разумно и отговорно.

"Многократното повтаряне на манипулацията, че президентът иска да саботира здравните мерки, няма да я превърне в истина. Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и рейтингово да е. Предпочитам гласа на разума, каквото и да ми струва", коментира Радев. По думите му, ако нещо може да компрометира здравните мерки, това не е безотговорността на българите, както се внушава напоследък, а липсата на убедителни и навременни социални и икономически мерки, което води до обезверяване на хората.

Президентът подчерта, че "Емко" е важен елемент от националната сигурност. Важното е, че в условията на тежка икономическа и финансова криза, тук производството продължава и има сключени договори за готовата продукция. Плащанията по тези договори могат да бъдат важна част за преодоляването на кризата. За мен е важна съдбата на българските работници. Тук работят 630 души, които за една малка община като Трявна, ако останат без работа - това е равно на социална катастрофа", коментира президентът. От ръководството на оръжейното предприятие обявиха, че не искат помощ от държавата, а настояват тя да не им пречи да изнасят продукцията си.

 На среща с кмета на общината президентът обсъди мерките за осигуряване на непрекъснат и ефективен дистанционен учебен процес, както и перспективите Трявна да продължи да се утвърждава в бъдеще като туристически и лечебен център за белодробни заболявания.

Добавете Вашия коментар

TOP