България не може да реши своите проблеми като сляпо следва външни модели. Демокрацията у нас е в отстъпление. 

Това заяви президентът Румен Радев в интервю за БНТ, в което коментира разнообразие от теми от политическия живот у нас. 

ВЪВ ВИДЕОТО: Сравнете казаното от Радев днес с позициите му в друго мащабно интервю през септември.

"Изходът от кризата днес е да намерим посоката. Правилна е посоката България да бъде член на НАТО и ЕС, но това са стратегически цели, които вече постигнахме", смята държавният глава.

„Все още има политици, за които националното поведение означава край на техния политически бизнес”, смята президентът.

От повече от година не съм командир на летците и не им поддавам сигнали,

отговори Радев на въпрос за спекулациите, че той е наредил бунта на летците в базата „Граф Игнатиево”. Миналия месец част от тях отказаха да извършват някои от полетите си заради лошите материални условия в бойната ни авиация, които не им гарантират сигурност.

„Действията на летците не са каприз, а са отчаян сигнал към властта, която методично приземява авиацията. Авиаторите са хора на честта и самоотрицанието и заради това много политици не могат да ги разберат”, смята Радев, който допълни, че летците не могат да приемат името им да се свързва с опит за преврат.   

„Аз няма да се поддам на шантажа и да предам бившите си подчинени в името на собствения си комфорт”, допълни президентът, който е боен пилот и до средата на 2016 беше командир на ВВС

Радев заяви, че въпреки острите си позиции за модернизирането на бойната авиация, тя не е основна тема в мандата му като държавен глава.

Симеонов нападна пилотите, Радев: Искате камикадзета

Борисов: За никой друг не е направено толкова, колкото за летците

За основни свои фокуси той определи антикорупцията, националната сигурност, сувернитета и справедливостта.

„Съдебната реформа спря. Бедността лекуват с макроикономически оптимизъм, а обстановката у нас всеки ден доказва противното – хората в селата, малките населени места, Северозапада нямат чувство, че има промени”, смята Радев.

В интервюто за БНТ той отправи поредица от критики към управляващите от ГЕРБ относно плановете им в сферата на антикорупцията.

„Всички очакваме ефективни мерки в антикорупцията, но получаваме неефективно законодателство”, смята Радев.

Самият той изрази подкрепата си за законопроект за борба със злоупотребите по високите етажи на властта, разработен от опозиционната БСП, която издигна кандидатурата му миналата година.

Техният закон, както и в крайна сметка приетият вариант на ГЕРБ, предвиждаше създаване на нов антикорупционен орган, чийто ръководител да се назначава от Радев. Във вариантът на БСП новото звено имаше повече разследващи функции, докато този на ГЕРБ е фокусиран върху превенцията на злоупотребите. Управляващите също така искат ръководителят да се назначава от парламента. Според Радев и БСП това води до порочния кръг звеното да трябва да разследва същите хора, които са го назначили. 

Плевнелиев: Президентът не може да бори корупцията

Радев срещу Цветанов: Някои политици не осъзнават как корупцията загробва България

Президентът свика и Консултативен съвет по национална сигурност по темата, участниците в който в крайна сметка не подкрепиха предложенията му.

„Целта ми не беше да обединя два проектозакона, а да се обединим около принципи за борба с корупцията. Най-големият успех на КСНС беше, че хората, от които зависи тази борба, излязоха с имената си. Всички те са свикнали да се крият зад колективната безотговорност на Народното събрание”, заяви Радев.

„За да има борба с корупцията, трябва да има силен, независим орган, който да пресича и разследва.

Борбата чрез имуществени декларации е неефективна”,

смята президентът.

Той даде пример с искането на ГЕРБ за отпадане на давността при престъпленията през приватизацията, което определи като удар по собствения им закон.

„Те казват, че част от нарушителите са в сегашния парламент. Ако е така, то те са подавали имущесвени декларации от години”, смята Радев. Той допълни, че на базата на закона не могат да бъдат преследвани нарушители, които вече не са във властта, тъй като те са лишени от задължението да подават декларации.

Това, според Радев, ще доведе до неефективни разследвания по „студени досиета”.

„Аз съм песимист, че с такъв закон ще има осъдени. Разкриването на съвременните корупционни престъпления е изключително сложно”, заяви държавният глава и даде пример с данъчните измами и осветляването на т.нар. „Парадайз пейпърс”.

Сложността на такива схеми изисква с тях да се занимават следователи, но наред с това и финансови и технологични експерти, смята президентът.

Радев също така заяви, че

не е давал конкретно нареждане да се разследват обществените поръчки във ВМА.

От одитен доклад, съставен по време на служебното правителство, дойде информацията за възможни злоупотреби, когато ръководител на болницата е бил проф. Николай Петров

Петров подаде оставка като здравен министър, а в публичното пространство изплуваха и спекулации, че президентът чрез служебното правителство стои зад кампанията срещу него.

Радев отрече подобни предположения и добави, че фокусът умишлено е бил изместен от възможните злоупотреби към това кой е поръчал акцията срещу Петров.

„Политици и медии отклониха фокуса. Вместо нарушенията се търси кой е поискал да осветли истината”, констатира Радев и добави, че това показва „тежка деградация” в демокрацията у нас.  

Българинът няма как да сбърка поръчков анализатор със Св. Иван Рилски.”

Това беше един от коментарите на Радев по повод обвиненията, че е разграничил българските будители от европейската традиция. Причина за тях беше изказването му, че будителите от времето на Възраждането са отделна категория хора, които не са европейски интелектуалци.

„Ако някой твърди, че будител е синоним на европейски интелектуалец, то той не бива да се учудва, че е останал извън парламента. Да вземем Караджата, Капитан Петко Войвода – те са будители, без да са интелектуалци. За мен моралният ръст е критерий за будителство”, заяви Радев.  

„Трябва да надмогнем нашите комплекси и невинаги да се стремим към предварително начертани рамки.

Нашите ценности по дефиниция са не по-малко европейски от тези на други страни на континента”,

смята президентът.  

Той допълни, че проблемът с чувството за безизходица у нас няма да бъде решен „само с готови рецепти отвън”.

„Никой по-добър от нас не може да реши тези проблеми”, заяви Радев.   

Той коментира и изказването на говорителната руското външно министерство Мария Захарова, че Червената армия е спасила българските евреи през Втората световна война. Повод за думите й бяха вандалски антисемитски надписи върху Паметника на съветската армия.

Поругаването на паметници е толкова недопустимо, колкото и преиначаването на нашата история.

Не мисля, че конфронтацията е взаимно изгодна. Москва трябва да си даде ясна сметка и да осъзнае чувствителните теми на България и да не допуска непремерени изказвания”, заяви Радев и допълни, че той лично вярва в подобряването на отношенията с Русия.  

„На Захарова трябва да отговаря Захариева”, завърши темата президентът, визирайки външния министър Екатерина Захариева.  

Нейното място е до мен. Трябва да имаш до себе си човек, на когото да можеш да разчиташ”,

Отговори Радев на въпрос относно ролята на първата дама – съпругата му Десислава Радева.