Работодателите искат работниците да плащат по-високи осигуровки

22 Януари 2019 | 15:43
0 коментара
Бизнес

По-висока осигурителна тежест за работника иска бизнесът. Това е един от приоритетите на работодателите за тази година.

Идеята: дължимите осигурителни вноски да се разпределят по равно – 50 на 50 между работодател и служител, отбелязва бТВ.

Сега бизнесът поема по-голямата част от осигуровките на работниците. Според работодателите промените могат да се въведат така, че да не се стигне до намаляване на парите, които работникът получава.

„То може да бъде въведено при условие крайната чиста сума да се запази – тогава ще се увеличи заплатата. Постоянно поемаме ангажимент да увеличаваме възнагражденията и го правим. За миналата година е над 8%, за по-миналата – над 11%”, каза Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ)Средната работна заплата в България е 1100 лв. За осигуровки работодателят плаща около 200 лв., а служителят - около 150 лв. Идеята е тежестта да се разпредели равномерно.

Бизнесът настоява 2019 г. да е последната, в която първите три дни болнични да се плащат от фирмата.

"Това беше постановка още при старта на пенсионната реформа в началото на този век. Трябваше постепенно да расте разпределението на осигурителните вноски, тръгвайки от една ниска фаза до изравняването 50-50. Всичко това е много условно, а има значение много повече за статистиката, политиките, сравнението и прозрачността. Най-накрая са важни нетният доход за човек и общите разходи за труд", каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той уточни, че предложението може да внесено така, че да предвижда запазване на нетното възнаграждение на служителите. А разликата в осигуровките да се компенсира чрез увеличение на брутната заплата.

По всички тези теми работодателите тепърва ще преговарят със синдикатите и с държавата.

Добавете Вашия коментар

TOP