Работодатели в Банско не плащат заплати и извънреден труд

28 Май 2019 | 14:37
3 коментара
Общество

Устни договорки за заплати, които се разминават със сключените писмени договори, са основната причина за зачестили напоследък жалби срещу работодатели в зимния ни курорт Банско, съобщи директорът на Инспекцията по труда в Благоевград инж. Славянка Симитчийска.

Жалбите за неизплатени заплати най-често са и за незаплатен извънреден труд, но проблемът е, че в договорите най-често не е фиксирана цялата уговорена сума, върху която се внасят и осигуровките, и работодатели изплащат последната заплата според писмената, а не по устната договорка, обясни Сл. Симитчийска, като допълни, че в подобни случаи Инспекцията по труда е безсилна.

Тя информира още, че има тенденция за увеличение и на сигналите от шофьори за неизплатени командировъчни. Извършените проверки през април от инспектори в областта са 184, от тях 16 са по сигнали, а констатираните нарушения общо са 858.

Най-често не се спазват здравословните и безопасни условия на труд и не се носят лични предпазни средства от работниците, не се осигурява време за почивка и се работи извънредно, а за 15 души се установило, че нямат трудови договори.

Добавени коментари

Сервитьор публикува:
28 Май 2019 | 17:16
Това се нарича УЖАС, лъжи, измами ,беззаконие ...
Добринищанка .... публикува:
28 Май 2019 | 16:33
И по Добринище е същото, хотелиерът на центъра, оставя семейства без доходи с месеци-Срам---
Ха-ха-ха-ха! публикува:
28 Май 2019 | 14:55
САМО В БАНСКО ЛИ БРЕ, КОЗУМ ????

Добавете Вашия коментар

TOP