Работещите бедни у нас: Близо 800 000 души взимат заплати, а едвам свързват двата края

07 Август 2019 | 11:30
0 коментара
Бизнес

124 000 хора с увреждания са преминали през индивидуална оценка По различни оценки работещите бедни у нас са между 600 000 и 800 000.

Това са хора, които не могат да се издържат с парите, които получават, каза пред Нова тв социалният министър Бисер Петков.

Той припомни обаче, че заплатите непрекъснато растат, а заложената минимална заплата за догодина е 610 лв. Подкрепа ще има и за хората с увреждания. Продължава да има неравенство в доходите - тежко е в Северозапада, докато в София например, където има инвестиции, доходите растат.

Той цитира изследване, според което България е рекордьор по ръст на минималната работна заплата. Проблемът е обаче, че тръгваме от много ниско ниво, каза Петков.

Досега 124 000 хора с увреждания са преминали индивидуална оценка. 9500 са заявили потребност от лична помощ, 8500 са получили направление. Хората, които имат право на това, са 80 000. В момента 24 000 ползват личен и социален асистент., те имат право да получат лична помощ и по новия закон, ако подадат молба. За да няма двойно финансиране, този, който получава добавка за лична помощ - в момента около 100 лв. трябва да реши - дали да се лиши от тези 100 лв., за да има личен асистент. Хората сами могат да избират кой да им е личен асистент - както хора от роднинския кръг, така и други, които се занимават професионално с това.

Възможно е да бъдат и работещи пенсионери. Срокът да се наемат на работа хора с увреждания изтича на 13 август и съветът на социалния министър е работодателите да се възползват максимално от това. С около 25% са нараснали помощите за отопление на бедни, разшири се и достъ път до тези помощи, каза Петков. Нарастването на цената на електроенергията, както и нарастването на пенсиите са отчетени при определянето на сумата, уточни социалният министър.

Добавете Вашия коментар

TOP