Р. Тасков: Очаквам оспорвана надпревара за кметския пост в Благоевград

03 Юни 2021 | 16:05
0 коментара
Общество

Като  председател на ОбС – Благоевград Радослав Тасков обяви на брифинг,  че ще работи за обединението на политическите сили в  местния парламент  на фона на това, което се случва като политическа обстановка в страната и в община Благоевград.

  „На прага сме на кметски избори, а в момента почти във всички институции в страната начело има временни управи. Радвам, се че ОбС – Благоевград съумя толкова бързо да избере председател, защото в противен случай след изборите беше възможно да навлезем в криза. В началото на този мандат  ОбС няколко месеца не съумя да избере председател, което предизвика доста неудобства за гражданите и институциите“ –  това каза на инциирана неформална среща с медиите  Радослав Тасков, който бе избран за председател на местния парламент в Благоевград преди седмица. Според него това е знак към останалите институции, както и към бъдещото Народно събрание и народните представители – да загърбят политическите си пристрастия и интереси, за да сформират работещо правителство и държавата да функционира нормално.

  По отношение на предизборната кампания преди вота на 27 юни, Тасков очаква оспорвана надпревара. Трима от кандидатите, според него, са с изравнени възможности и борбата ще бъде за всеки глас. Всички анализатори очакват да има балотаж, като резултатите от община Благоевград „ще отекнат в цялата страна, тъй като на терен ще се срещнат основните фаворити в бъдещите парламентарни избори. Резултатът от вота на благоевградчани ще стане ясен само седмица преди провеждане на парламентарния вот. Смятам, че партиите не само ще хвърлят всички усилия за избиране на техния кандидат, но това ще бъде и прелюдия към спечелване на парламентарните избори. Затова очаквам много тежка кампания.“, коментира Радослав Тасков.

  Прогнозата е, че изборите ще струват на бюджета на община Благоевград между 800 000 – 1 000 000 лв. В момента се правят разчети по организацията на  изборите. Временно изпълняващият длъжността кмет Ясен Попвасилев  е изпратил писмо до Министерството на финансите, като се очаква държавата да подпомогне целево община Благоевград. „Защото със сигурност разходите по провеждането на  тези избори ще натежат на общинската хазна  и ще се наложи да се орежат други разходи. Очаквам държавата да ни помогне, за да се проведат честни и прозрачни избори“ – каза Радослав Тасков.

  След като бъде избран кмет на община Благоевград,  Тасков ще направи предложение изцяло да бъде преразгледана наредбата за „синята зона“, както и наредбата за стопанисване и продажба на общинските жилища.

  „Който и да бъде избран за градоначалник на община Благоевград,   ако  опита да се меси в работата на Общинския съвет и да го подчинява чрез моята смяна – ще започна активна кампания за редовните избори за кмет“ – каза председателят  на местния парламент Радослав Тасков./БНР/

TOP