Явор Гечев: Разследващи сами провалиха акция срещу бой с кучета край Банско

15 Февруари 2019 | 10:41
0 коментара
Криминално

Плод на сериозни усилия е разследването на ВВС за бизнеса с кучешки боеве. То тече от две години.

Сложно е, защото тези хора ползват фалшиви профили, наясно са, че се занимават с престъпна дейност. Положен е огромен труд, за да се разкрие върха на айсберга. Това каза Явор Гечев от фондация „Четири лапи“ за разследването на ВВС.

Преди разследването на ВВС не сме имали такива сигнали за Ивайло Николов. След излъчване на репортажа, се свързахме с хората от МВР. Те вече са направили връзка с хората от ВВС. Имаме и други сигнали, които водят в тази посока, по които не зная дали се работи. Ивайло Николов е установен, мисля ,че не е в страната.  

Много трудно се доказват тези деяния. Дори когато е видно, че става дума за боеве с животни, хората винаги казват, че са написали това във фейсбук, за да предизвикат внимание. Преди години работихме с гранична полиция за боеве на кучета край Банско. Мога да кажа, че разследващите се провалиха. Влязоха предварително полицаите. И организаторите се оправдаха, че са си направили изложба на кучета.

Вероятно в частен имот се държат кучетата, които се продават за боеве. Ивайло Николов дори има развъдник. Казва, че животното ще дойде от Молдова, но паспортът е от български ветеринарен лекар. Значи и той е замесен. Много хора влизат с едно животно и излизат с него, а то или е тежко ранени или не е живо. Те си минават границата с кола, в която кучето бере душа.

Незаконно е да се организират боеве. Незаконна е цялата палитра от дейности.  Предвижда  се затвор до 5 години и глоба от 10 000 лева. Когато боевете са пред деца, тогава се предвижда присъда от 1 до 5 години. Присъстващите на боеве също носят наказателна отговорност. Освобождават се от нея, ако дадат информация на разследващите органи за такива боеве. Те много трудно се доказват.

Публика не се набира. Те имат нужда от хора, които залагат. Имат си свои мрежи и канали. Някой трябва да те препоръча. Комуникира се в затворени фейсбук групи. Това се маскира под предлог изложби. Има си жаргон, който е професионален.

Но има белези, по които може да се разбере за какво става въпрос.

Добавете Вашия коментар

TOP