Ясни са финалистите на "Кмет на годината"

14 Октомври 2017 | 00:01
0 коментара
Общество

Стотици хиляди българи определиха кои кметове отиват на Големия финал на петия национален конкурс "Кмет на годината". Оспорваната онлайн надпревара на платформата kmetnagodinata.bg стартира още с началото на допитването - на 1 октомври.

В първия етап хората гласуват за всички 265 кметовете в 10 категории до 12 октомври 2017 г. включително. Вторият етап на гласуването започва на 13 октомври 2017 г. В 9 от категориите остават по 15 общини, получили най-много гласове. Те са разделени както следва: 5 малки, 5 средни и 5 големи общини. Малка община е такава с население до 20 000 души, средна – с население от 20 000 до 50 000 души и голяма – с население над 50 000 души.

В 10-ата категорията - "Кмет на гражданите" може да се гласува за всички 265 общини до края на конкурса – 25 октомври 2017 г.

В категорията "Кмет на годината" битката тръгна много оспорвано. От кметовете на малките общини в надпреварата продължават управниците на Девня, Челопеч, Костинброд, Горна Малина и Тутракан, от средните - Стамболийски, Троян, Разград, Ботевград и Велинград. В онлайн допитването в раздела за големи общини във втория етап на конкурса преминават кметовете на Враца, Плевен, Велико Търново, Казънлък и Пловдив. 

В категория "Паркове и градски среда" кметовете, събрали най-голям брой гласове в раздела за малка община, са Челопеч, Годеч, Раднево, Радомир и Чавдар. В средните общини в битката продължават Стамболийски, Троян, Поморие, Елин Пелин, Ботевград. Градоначалниците на големите общини, получиличи най-голяма подкрепа от първия етап са тези на София, Враца, Кюстендил, Русе и Ямбол. 

Сред малките общини, които продължават напред в категорията "Туризъм, култура, фестивали и традиции" са Созопол, Тутракан, Ивайловград, Каварна и Годеч. В средните остават Гоце Делчев, Самоков, Смолян, Разлог и Поморие. Битката при големите в сферата на туризма ще е между Благоевград, Асеновград, Търговище, Варна и Пловдив. 

С оспорвания си вот гражданите изпратиха на финала в категорията "Ефективно управление на проекти" кметовете на Белица, Радомир, Луковит, Черноочене и Банско (за малки общини); на Гоце Делчев, Поморие, Сандански, Козлодуй и Тетевен (за средни общини) и на Габрово, София, Враца, Шумен и Перник (за големи общини).

Гражданите на България оцениха и усилията на кметовете и екипите им да създадат условия хората да спортуват. В категорията "Спорт и младежки политики" във втори етап на конкурса в раздела за малка община в битката остават Стражица, Ковачевци, Долни чифлик, Перущица и Сопот; за средни - Самоков, Първомай, Дупница, Панагюрице и Горна Оряховица; а при големите - Стара Загора, Бургас, Петрич,  Добрич и Кърджали.

Оспорвана битка тече и в категорията "Иновации, наука и образование". Там най-високо бе оценена работата на кметовете на Ивайловград, Крумовград, Сливница, Тутракан и Приморско (за малка община); на колегите им Ботевград, Добричка, Елин Пелин, Панагюрище и Свиленград (за средна община); на Русе, Габрово, Добрич, Враца и Пловдив (за голяма община).

Според вота на хората най-много за развитието на инвестициите и разкриването на нови работни места в регионите са направили кметовете на Сливница, Златоград, Костинброд, Луковит и Крумовград при малките общини. Същата висока оценка е и за управниците на Елин Пелин, Аксаково, Велинград, Самоков и Силистра при средните общини, както и за Димитровград, Бургас, Пловдив, Благоевград и София. 

Най-много овации в категорията "Подкрепа за БГ производителите - фермерски пазари в града" събират Крумовград, Симитли, Чипровци, Ново село (Видин), Баните (Смолян) в раздела за малки общини. При средните общини гражданите избраха с вота си напред в надпреварата да продължат кметовете на Панагюрище, Стамболийски, Елин Пелин, Разград и Разлог. Мощно рамо и висока оценка за подкрепа на родните производители събираха и управниците на големите общини Кърджали, Велико Търново, София, Плевен и Казанлък.

Най-силни във внедряването на нови технологии в категорията "Tech City" според оценката на хората са кметовете на Девня, Ивайловград, Костинброд, Банско и Челопеч (за малки общини); на Елин Пелин, Панагюрище, Стамболийски, Разград и Павликени (за средни общини); на София, Бургас, Пловдив, Велико Търново и Габрово. 

В следващите 13 дни България ще избере победителите в 10-те категории. Кметовете, събрали най-голяма подкрепа в конкурса, ще бъдат отличени на официалната церемония "Кмет на годината 2017" на 27 октомври, петък, от 13:00 часа в София Тех Парк. Тя ще бъде излъчена вечерта в ефира на БНТ1.

Церемонията се провежда със специалното съдействие на: Изворна вода Бачково, Апартхотел Лъки Банско, БИЛЛА България, ЧЕЗ България, Опел, Виваком, Екопак и други. 

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА СВОЯ КМЕТ В „КМЕТ НА ГОДИНАТА 2017” ТУК!

Добавете Вашия коментар

TOP