Япония прави огромна крачка към водородните коли

22 Декември 2014 | 08:01
0 коментара
Бизнес

Най-големият японски доставчик на гориво JX Holdings планира да инсталира 2000 водородни станции за автомобили с горивни клетки в Япония до 2020 г., съобщи в понеделник бизнес ежедневникът "Никей", цитиран от АФП.

JX ще произвежда водород на 10 места, разпределени на архипелага.

Първата станция ще бъде пусната още до края на месеца в префектурата Канагава (околностите на Токио), 40 други ще заработят в района на столицата през 2015.

"След това, като се наблюдава развитието на употребата на автомобили с горивни клетки, JX планира да оборудва до 2000 обекта с водородни резервоари и помпи", пише вестникът, без да цитира източник.

JX обмисля план от такъв мащаб, като разчита на нови технологии, за да се намали наполовина разхода за осигуряване и доставка на водород, обяснява още "Никей".

Япония залага на водорода като енергиен ресурс за бъдещето, особено за автомобилите с горивни клетки, които при работа не изхвърлят въглероден диоксид - CO2.

Първият японски автомобилен производител Тойота (Toyota Motor Corp.) стартира официално точно преди седмица първия седан, движещ се с водород, припомня ТАСС.

"Мираи" ("бъдеще" на японски), е произведен от компанията Тойота () струва в Япония ще бъде 7,23 милиона йени (60,7 хиляди долара), като правителството субсидира със 17 хиляди долара всеки японски купувач. Предвижда се денонощна безплатна пътна помощ за собствениците на водородните автомобили и осемгодишна гаранция за електродвигателя и горивните клетки.

Водородната клетка преобразува енергията на свързването на водорода с кислорода от атмосферата в електричество, което захранва съответната система (в случая двигателя на автомобила). Резултат от реакцията е изхвърляне в атмосферата единствено на вода.

Един резервоар с водород за "Мираи" стига за около 650 км път. Зарежда се за около три минути.

Основна пречка пред разпространението на колите с водороден двигател е отсъствието на необходимата инфраструктура. Сега в Япония има едва 40 водородни станции, които са съсредоточени в големите градове – Токио, Нагоя, Осака. Но през следващата година броят на специализираните зарядни станции ще нарасне над 3 пъти.

Друг голям производител в Япония "Хонда" (Honda Motor Co.) планира за следващата година също да започне продажби на аналогичен по характеристики с "Мираи" автомобил. Компанията Нисан (Nissan Motor Co.) също ще представи свой модел с горивни клетки след три години.

За да подпомогне стартирането на този тип превозни средства японското правителство планира да улесни монтажа на водородните станции като намали регулирането и им осигури подкрепа.

Целта е да се достигне до 100 терминала за зареждане на гориво до март 2016 г., срещу четиридесет сега, като се поделят разходите на две до 2020 г. Сега трябват между 2,7 и 3,4 милиона евро, за да се изгради такава станция, според Никей.

Заявката на JX , ако се потвърди, ще даде голям тласък на тази нова търговия, не само в мегаполисите (Токио, Осака, Нагоя), но и в по-слабо населените градове.

Слухове сочат, че петролната компания Idemitsu Kosan планира да купи по-малкия си конкурент Showa Shell Sekiyu, за да конкурира JX, който ще се почувства притиснат да се активизира, докато търсенето на петролни продукти в Япония намалява. /АФП, ТАСС

Добавете Вашия коментар

TOP