Януари рекорден: Най-малко безработни от 16 години!

16 Февруари 2019 | 11:14
0 коментара
Любопитно

209 308 са безработните, регистрирани в бюрата по труда през януари 2019 г.

Това е най-малкият им брой през този период на годината от въвеждането на административната статистика на Агенцията по заетостта през 2004 г., съобщават от агенцията.

Равнището на регистрираната безработица през януари е 6.4%, като на годишна база се отчита значително намаление от 0.8 процентни пункта. Сравнението с предходния месец показва леко нарастване от 0.3 процентни пункта, обусловено от характерната за сезона по-слаба икономическа активност.

Новорегистрираните лица през януари са 32 756, като от тях 1 861 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали близо 2 000 лица чрез организиране на информационни събития, срещи със завършващите образование в кариерните центрове, както и чрез работата на младежки, ромски, трудови медиатори и др.

Най-търсените групи професии през месеца са: персонал, полагащ грижи за хората; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; продавачи; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и други.

Добавете Вашия коментар

TOP