Янка Рупкина, Щуро Маке, Румяна Попова, Радостина Паньована пеят на сцената на „Фолклорна магия“ Банско

04 Юни 2018 | 14:25
0 коментара
Култура

Фестивалното лято в най-популярния български планински курорт започва със заявката да бъде още по-успешно от предишните издания.

Наред с утвърдените събития като Банско Джаз Фест, Банско Опера Фест, Банско Балкан Фест и Летните театрални вечери, културната програма на община Банско включва и нови фестивални формати, които обещават да се превърнат в любими събития за българската и чуждестранна публика.

От 29 юни до 1 юли Банско ще бъде домакин на първия национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“. Негови организатори са Фен Фолк ТВ и Община Банско, като още с първото си издание фестивалът дава заявка да се превърне в най-авторитетния фестивал на фолклорна тематика в Югозапада. 

Концепцията на събитието е да обедини конкурсното начало с концерти на най-големите имена в българския фолклор. А за да се потопят докрай в самобитната атмосфера, за посетителите е предвидено да се насладят на демонстрации на красивите български обичаи, храни, напитки и ръчно изработени изделия.

Всичко това ще се случва под дебелите сенки на Градския парк в Банско, където на няколко сцени ще се изявяват  самодейците от всички фолклорни области и възрасти в категориите пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи и традиции. През трите дни те ще бъдат оценявани от авторитетно жури, а вечерните концерти са предвидени за големите имена в българския фолклор.

Сред гост-изпълнителите ще бъдат имена като Янка Рупкина, МФГ Годлевски Великден и орк. Щуро Маке, Румяна Попова, Радостина Паньова, Гуна Иванова и много други. 

Форумът има за цел да популяризира, съхрани и развие българските традиции, фолклор, обичаи, култура и родното производство. Фестивалът ще представи пазителите на българското народно творчество, като остават броени дни до крайния срок за записване на участниците. 

Добавете Вашия коментар

TOP