Яне Янев и съпругата му Галя дариха 30-кг агне за курбана в Дебрене, откупиха първата погача за 50 лв.

04 Май 2016 | 08:04
0 коментара
Общество
Яне Янев и съпругата му Галя дариха 30-кг агне за курбана в Дебрене, откупиха първата погача за 50 лв.

Близо 200 порции курбан бяха раздадени за здраве в санданското село Дебрене навръх Великден. 30- килограмовото агне дари лидерът на РЗС Яне Янев. Той и съпругата му Галя запалиха свещ за здраве в параклиса „Свети Никола“, където се проведе търг и бе раздаден курбанът за здраве.

Над 100 човека, насядали на поляната край параклиса, се черпеха с домашно вино и ракия, докато се наслаждаваха на програмата, а след това извиха кръшни хора под съпровода на подсигурения от джипито д-р Николай Мицев атрактивен оркестър, който се погрижи за доброто настроение на миряните. Най-многолюдната и шумна компания бе тази на бизнесмена Николай Кенаров, който живее в Сандански, а най-музикалната компания се оказа тази на доктор Мицев, който бе със съпругата си д-р Бърдарска, сина и дъщеря им. В компанията на техните приятели те вдигаха тежки наздравици на опънатия чардак.

Кметът на селото Никола Николов пожела здраве, късмет и благополучие на всички и предаде микрофона на организаторката на всички мероприятия в селото баба Юлка Лазарова, която да уважат бяха дошли дъщеря й Емилия, внучката Кристина със съпруга си, анестезиолога в съдова хирургия на Трета градска болница д-р Андрей Миладинов, и сина им Емчо.

„Много съм щастлива, че всички, които бяха поканени тук на този светъл празник, ни уважиха. Благодаря много на съдовия хирург и общински съветник д-р Васил Попов, който е с корени от Дебрене. Благодарение на него камбанарията в църквата „Света Неделя” в селото е позлатена, за осветлението й се погрижи д-р Благой Арнаудов. Той подсигури и оградата на параклиса”, заяви баба Юлка и допълни: „Полицаят Боби Цолев подсигури работниците за почистване на двора на черквата. Николай Кенаров и семейството му активно се включват във всяка кауза за подготовката на мероприятията в селото. Марина Караиванова, дъщеря на дядо Чудо, е жената която поддържа пъстрата градина в черквата. Станчо и Стоян Георгиеви винаги са се включвали с каквото могат, дори без да се налага да им търсим помощ. Без тези дейни хора с топли сърца нищо не може да се постигне. Дай Боже всекиму много здраве и щастие и да са все така съпричастни и задружни във всичко, което се прави в селото“, заяви баба Юлка.

На празника задачата на баба Велика Златинова беше да продава свещичките и да събира парите от иконите, а внучката й Борислава водеше стриктно в тетрадка наддаванията на търга, на който първата погача, чиято цена стигна 50 лв., отиде на трапезата на Яне Янев. Козунаците се търгуваха от 1 лв. до 5 лв., буркан мед и литър домашна ракия стигнаха 20 лв., а литър червено вино 10 лв.

Традицията в селото повелява в края на търга да бъде раздадено на всяко дете по едно великденско яйце. Вкусният курбан, който приготви Атанас Боков, се продаде за броени минути. Хората купуваха цели кофи от него, за да занесат по домовете си за своите близки. Събраните средства от празника ще бъдат вложени изцяло в черквата „Света Неделя“.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP