Пътят за Рилския манастир остава затворен, участъкът е опасен

10 Януари 2021 | 13:23
0 коментара
Общество

Пътят Рила-Рилски манастир остава затворен, това стана ясно на брифинг под изградената подпорна стена, от която вчера падна огромен скален къс.

Скалата е премахната, но след падането й стана ясно, че ремонтът в участъка не е завършен, а продължава. От отпуснатите 6.5 млн. лв. за изграждането на 150-метрова джоб-стена, поставяне на предпазни мрежи, както и стоманена ограда върху самата стена с височина от 3 м, са усвоени малко под 4 милиона.

В брифинга взеха участие зам. министърът на Регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, изп. директор на “Автомагистрали” ЕАД Стоян Беличев и инж. проф. Николай Жечев от катедра Геотехника към ВМГИ.

„Стената предотврати много тежко компрометиране на целия участък, сумата от 6.5 млн. лева не е усвоена, проектът не е завършен, обмисляме последващи действия като преместване на участъка“, каза Николай Нанков.

Той допълни, че при това преовлажняване на участъка и геодинамичните процеси, не може да бъде трайно укрепен в рамките на този проект, а падналата вчера скала е била 30 тона. Към този момент след консултации със специалистите не се препоръчва отваряне на движението през участъка. Ще могат да преминават само служители на Светата Рилска обител.

„През участъка ще преминават духовенството и обслужващия персонал на манастира, но само в светлата част на деня, а пътят няма да бъде оставян без наблюдение докато не се успокои ската“, обясни Стоян Беличев-изп. д-р на „Автомагистрали“.

Ако е била премахната падналата вчера скала, е щяло да се отключи свлачищен процес на 600 м. по-нагори, обясни Нанков. Според него падналия скален блок служел като естествен контрафорс за възпиране на тежките геодинамични процеси.

А по целия участък на пътя Рила-Рилски манастир през последните дни са премахвани паднали камъни, заради продължаващите валежи.

„Преведено на медицински език този проект представлява операция по операция по време на инфекция“, каза инженер проф.Николай Жечев.

Според него трябва динамично да се реагира на динамичен процес,в участъка трябва да се изпълнят още три основни и други спомагателни мерки. Едната е поставяне на 5900 м. високоякостни диагонални въжета, втората е да се анкерират всички големи късове и участъци от самия скат. Също така предстоят хоризонтални сондажи за консолидиране на самия откос.

„Общата устойчивост на ската се дава от стената, ако тя няма контакт с целия свлачищен циркус, тогава ние нищо не сме направили“, обясни проф. Жечев.

„Очакват се интензивни валежи до сряда, очакват се свлачищни процеси не само на този път, но и на много други места“, предупреди зам.министър Нанков. Според него се укрепват общо 92 свлачища по републиканската пътна мрежа в страната и това тук не е от най-големите и най-сложното.

А най-удачният проект тук е да се изгради мост над пътя, част от който ще бъде вече изградената 150метрова подпорна стена.

Предстои ново обследване на срутищния участък. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP