Първи случай на африканска чума в област Благоевгрд

15 Август 2019 | 17:20
0 коментара
Общество

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран в Област Благоевград. Положителна проба е дало намерено в Кресна умряло прасе. Това стана ясно по време на свиканата от областния управител на Благоевград извънредна епизоотична комисия, предаде „Фокус“.

Заразеното животно е било намерено в река Струма край града. На срещата бяха обсъдени мерките, които ще бъдат предприети във връзка с установения случай на африканска чума.

Блокадата, която бе образувана от протестиращи против мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете, е вдигната. Движението по главния път Сливен – Ямбол е възстановено, съобщи областният управител на Сливен Чавдар Божурски, цитиран от „Фокус”.

„Извинявам се на гражданите за търпението, което се наложи да проявят, въпреки сериозните за тях затруднения. Изказвам благодарност за съдействието на кмета на Община Сливен Стефан Радев, на директора на ОДМВР ст. комисар Димитър Величков, на началника на РУ на МВР – Сливен гл. инспектор Димитър Кикьов, както и на служителите на реда, които бяха на терен”, заяви Божурски.

След като на 14 август свиневъдите заявиха, че напускат протеста, кметът на Сливен издаде заповед за прекратяването му. Главният път в участъка при село Крушаре бе блокиран на 2 август от протестиращи срещу предприетите мерки в 20-километровите зони около промишлените свинекомплекси. Областният управител бе инициатор на редица срещи с тях, информира за исканията им земеделския министър Десислава Танева и многократно ги призова да спазват законите, като преместят протеста встрани от главния път и освободят движението. Със съдействието на институциите в Сливен не бяха допуснати инциденти по време на протеста.

 Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP