Още на първото си редовно заседание, което по традиция се провежда в сряда, кабинетът „Борисов” 3 ще разгледа кандидатурата за български еврокомисар. Вчера правителството положи клетва. 

Новият стар премиер на България (СНИМКИ)

В телефонен разговор с българския премиер председателят на Еврокомисията

Жан-Клод Юнкер е поискал правителството ни в максимално кратък срок да излъчи

кандидат.

Същият ден ще станат факт и новите назначения на зам.-министри и областни управители.

Кабинетът на Огнян Герджиков не излъчи кандидатура, като самият служебен премиер посочи, че ще остави тази задача на редовния кабинет. Мястото се оваканти, след като Кристалина Георгиева подаде оставка. 

Официално: Това е новото правителство на Борисов

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ЦЕЛИЯ НОВ КАБИНЕТ "БОРИСОВ" 3 ТУК

Все пак вече са ясни някои от новите назначения във втория еталон на властта. 

Министър-председателят Бойко Борисов подписа заповеди за назначаването на трима заместник-министри в две министерства. 

Кирил Ананиев, който заемаше поста на служебен министър на финансите, се връща в екипа на министър Владислав Горанов като негов заместник. Като заместник-министър е преназначена и Маринела Петрова.

В Министерството на образованието и науката за заместник-министър е назначена Таня Методиева-Михайлова. От 2004 г. тя работи в Националната професионална гимназия по прецизна техника и оптика „М. В. Ломоносов“, където последователно заема длъжностите учител, помощник-директор и директор. Завършила е „професионална педагогика“ в Техническия университет в София, от където придобива и квалификацията „машинен инженер – автоматизатор“.

В деня след полагането на клетва на новия кабинет, станаха и първите рокади в парламента,

който започна работа на 19 април. 

В пленарната зала депутатите прекараха точно 39 минути. За това време от състава на парламента излязоха 7 депутати, очаква се други седем да ги заместят.

Още 13 влизат на мястото на министрите в Народното събрание. Така на депутатските банки след съгласие от ЦИК ще седнат шампионът по кикбокс Владимир Вълев – Питбула, директорът на регионалната библиотека във Варна Емилия Милкова,  29-годишната общинска съветничка на ГЕРБ в Бургас Галя Василева, музикантът Калин Вельов, юристът Димитър Лазаров.

Сред освободените беше и Румяна Бъчварова, която става началник на кабинета на Бойко Борисов. Останалите попълват места в областните администрации и министерствата, като зам.-министри.

Създадена бе и временна комисия, която да реши дали да свали имунитета на лидера на Воля Веселин Марешки. Главният прокурор го иска заради две дела, по които Марешки е обвиняем.

„Няма да позволя да ме сготвят на тъмно”, заяви Марешки.

Стана ясно и че министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще остави инж. Дончо Атанасов начело на Агенция „Пътна инфраструктура“, съобщиха от пресцентъра на Министерството.  Предвижда се тогава да бъде обявено цялото ръководство.