Първан Симеонов: ГЕРБ е в упадък, но ако удържи още няколко седмици, ще прескочи политическия трап

11 Февруари 2019 | 20:55
0 коментара
Политика

От септември 2018 г. ГЕРБ влезе в политически упадък, ако партията удържи още няколко седмици, ще успее да прескочи политическия трап. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът и директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов. 

Според него ГЕРБ трябва да се радва, че има силна опозиция и да се страхува да не се появи нещо ново, което в опит да попречи на БСП, да попречи на тях. Масата избиратели започват да се оглеждат за генерални алтернативи. Това има своите предимства и недостатъци, в които живеем вече две десетилетия, коментира той. 

Фигурите, които привличат внимание, като нещо ново, според политолога са президентът Румен Радев, Мая Манолова и шоуменът Слави Трифонов. 

"Еднообразието е токсично за политиците. Целта на БСП е да продължава да смъква разликата от ГЕРБ. Тук се появява парадоксът. Когато толкова яростно се сражаваш с управляващите, стягаш и техния лагер и не ги оставяш да консумират собствените си грешки", коментира Симеонов. 

"По-добрата тактика на БСП би била да остави управляващите да се пържат в собствен сос, но свръхенергичната БСП не може да спре да върти колелото. Това може да направи така, че от пренавиване БСП да загуби, а управляващите да се стегнат и да вдигнат гарда от този постоянен бой по себе си. Точно това е и причината ГЕРБ все още да водят“, обясни той. 

Според Първан Симеонов политиката ни се намира в парадоксална ситуация на динамична статичност. Цикличността, на която сме свидетели близо две десетилетия, премина в зацикляне, каза още той и добави, че живеем с постоянен скандал, който дори вече не ни прави впечатление.

 

Партийните мрежи, вкоренените партии и твърдите ядра сработват за печелене на евроизбори, каза Симеонов, коментирайки възможната поява на “нови играчи“ по време на изборите за ЕП. 

„Протестното пространство, това, което напоследък се характеризира като патриотично, консервативно, но по същината си е протестно срещу статуквото. Там има шнасове, сравнително добри. За Обединени патриоти, въпросът е дали ще си останат обединени. Въпросът е дали пък вече това „обединени“ не им тежи. Част от играчите в това пространство направиха доста, за да се карат помежду си, с което започват да торпилират шансовете на цялото. Там неподозирана величина е г-н Джамбазки, който по класациите е най-активен български евродепутат. Джамбазки съдържа още загадачност, новост – предстои да разберем каквът е мажоритарния бонус от неговото участие. Там е едната потенциална неизвестна на тема „нови играчи“ и появата им“, коментира Първан Симеонов. 

Като друга голяма неизвестна Симеонов определи това дали ще се появи някой истински нов и като най-често спрягано име посочи Слави Трифонов.

 

"В коалицията „Обединени патриоти“ предстои прегрупиране, което скоро ще наблюдаваме. Обединените патриоти направиха доста трудни неща. Удивително е да се наблюдава, как са на път да се провалят в по-лесните. Имат пред себе си нагледния пример на Реформаторския блок - имат собствения си опит и грешките на другите, от които да се учат", заяви Симеонов. 

„Там ми се струва, че ще спечелят онези, които успеят да покажат тяга в някаква посока, защото в момента част от Обединените патриоти говори на себе си, говорят един на друг, а не на публиката. Онези, които по-успешно говорят на публиката, ще успяват да дърпат напред и може да увлекат след себе си електората, докато другите си говорят един на друг. Там шансовете са сравнително добри, но ако продължават в този дух, може да се окаже, че ще се окажат вкупом зад борда“, заяви Първан Симеонов. 

Първан Симеонов каза още, че това се разбира от всички в коалицията, част от която се опитва да „вдига цената си“ във вътрешнокоалиционния микс, но вдигайки цената, накрая може да се окаже, че се обезценяват вкупом.

Добавете Вашия коментар

TOP