Първан Симеонов: Борисов се връща в ГЕРБ и предприема ярки опити за рестартиране на партията

08 Юни 2019 | 19:26
0 коментара
Политика

Бойко Борисов се връща в ГЕРБ и предприема ярки опити за рестартиране на партията. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“. 

Според него ходът на Борисов за партийните субсидии е популистки, като уточни обаче, че ГЕРБ ще получи позитиви от него. 

Първан Симеонов обясни, че е по-добре партиите да имат ясно и прозрачно обществено финансиране и че то трябва да бъде оптимизирано, но не толкова рязко. 

Той коментира кои ще бъдат губещите от подобно прибързано намаляване. 

„Губещи ще бъдат всички, защото ще се намали възможността за прозрачно обществено финансиране. Най-вече губещите ще са нововлизащите малки формации, което донякъде може би ще ограничи демагогските, лично харизматични проекти. Това вероятно ще подейства оздравително, защото ще стабилизира системата, ще укрепнат съществуващите формации. Когато те укрепнат, обаче, няма да можем да отговорим на друго желание на хората, което постоянно виждаме – да се освежава системата. Новите партии по-трудно ще влизат при това положение. Не на последно място, ще го отнесат именно малките формации, които се борят за съществуването си и нямат възможност да вземат пари от различни икономически субекти“, обясни Първан Симеонов. 

Според него обаче предложението за партийните субсидии не бива да се прави по подобен емоционален, конюнктурен и необмислен начин. Дебатът по темата ще бъде по-скоро предизборен предвид предстоящите местни избори, прогнозира политологът.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова търси вот на доверие и разчита, че редовият социалист няма да намери по-добри опции от нея и е права, коментира още Първан Симеонов. 

„Вътрешната опозиция в БСП няма да спре да действа, но тя е на път да нарани целия клон на социалистите. А на него седи и самата Корнелия Нинова. От друга страна, вътрешната опозиция в партията става много важна за местните избори, така че и Нинова трябва да намери някаква мярка, за да не заприличва прочистването в БСП на саморазправа“, обясни Първан Симеонов. 

Той каза още, че разковничето на успешната политика е да се намери мярката в ситуацията в левицата.

 

При „Обединени патриоти“ се случи така, че двама се карат, а третият печели, малката коалиция ще загуби всичко, ако тази разпра продължи, заяви още Първан Симеонов. 

„Коалицията „Обединени патриоти“ трябва да търси някакъв нов вариант на съществуване, защото очевидно балансите вътре са променени. Те ще изгубят, ако продължат играта на натриване на носовете. От едната страна се разказва, че имало схеми, купен вот, от друга – се мълчи, а от третата страна се забелязва натриване на носове. Ако искат да оцелеят и да запазят инерцията, и трите страни трябва да намерят по-положителен подход“, обясни Първан Симеонов. 

Той отбеляза, че позитивът в цялата история в малката коалиция е за ВМРО, като уточни обаче, че партията може да го проиграе, ако продължи с изтъкването. Според него единственото важно нещо е как ще се представят трите формации на местните избори. 

Дори и да се разпадне малката коалиция няма да окаже голямо влияние в електорален план, а по-важно е дали голямата коалиция няма да пострада от трусовете в „Обединени патриоти“, каза още той. Управляващият микс има интерес разпадните процеси да бъдат възпрени, добави политологът.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP