Турският президент Ердоган е получил над 50% от гласовете, необходими, за нов мандат с разширени правомощия, съобщи Висшата избирателна комисия на Турция.

Според резултатите, Реджеп Тайип Ердоган печели абсолютно мнозинство валидни гласове, което му позволява да бъде преизбран на първи тур“, каза председателят на комисията Сади Гювен на брифинг в Анкара. Избирателната активност вчера е била 85,47%.

 

Той посочи, че 97,7% от гласовете са отчетени и преброени. И уточни, че бюлетините, които още не са преброени не са достатъчен брой, за да отнемат победата на Ердоган. Гювен не даде окончателен резултат, но според Анадолската агенция досегашният президент печели с 52,5% от гласовете.

След победата на Ердоган страната ще се превърне от парламентарна в президентска република. Държавният глава ще има контрол над всички власти. Той ще назначава 12 от 15-те съдии във Върховния съд, длъжността премиер отпада, вместо това ще има ресорен вицепрезидент.

Турция „премина още една проверка за демокрация, давайки пример на целия свят”, каза Ердоган пред привърженици на Партията на справедливостта и развитието в Анкара, след като беше обявен за победител на президентските избори.

По думите му страната ще „спечели много по-добро място на международната арена” и ще „подобри мира и благоденствието на всеки един от своите граждани”.

Той благодари на турските граждани, като каза, че избирателната активност е била най-високата в историята на Турция и добави, че ще продължи да „освобождава сирийски земи” и ще поправи грешките на своята партия по време на предстоящия си президентски мандат.

Същевременно българският премиер Бойко Борисов поздрави в телефонен разговор снощи Ердоган за изборната победа.

„Убеден съм, че изразената днес воля на турския народ ще бъде основа за стабилното и консолидирано развитие на Турция във всички области”, е заявил Борисов.

Той е изразил удовлетворение от засилените контакти между двете държави в последните години и е посочил, че разчита активното двустранно сътрудничество да продължи.

„Вярвам, че заедно ще работим за укрепване на връзките между нашите две страни в областта на миграцията, както и за мира и стабилността в региона”, казал премиерът на България.

Той също така е запознал Ердоган с позицията, която заяви пред европейските лидери в Брюксел, че споразумението с Турция трябва да продължи, за да бъде преодоляна имигрантската криза и че за пореден път е настоял ЕС да изплати останалата част от договорените с Анкара 6 млрд. евро срещу спиране на мигрантския поток.

Турският президент е благодарил на Борисов и е изразил надежда за още по-успешно партньорство между двете държави.

Независимо преброяване от опозицията потвърди резултатите и победата на Ердоган и водената от него Партия на справедливостта на развитието в извънредните президентски и парламентарни избори, въпреки сигналите за нарушения. Силно се представя и неговият коалиционен партньор - Партията на националистическото действие. Двете политически сили печелят съответно 44% и 11% при 99% преброени бюлетини.

Опозиционният лидер Мухарем Индже получава 31%. Републиканската народна партия взима 23%, прокюрдската Демократична народна партия – 11%, а Добрата партия – 10%.