Пълна мистерия забули „Юнион-Ивкони“! Дупнишкият депутат Ив. Константинов в безброй скандали с превозваческата фирма

01 Ноември 2017 | 08:21
0 коментара
Общество

Транспортният министър Ивайло Московски разпореди незабавна комплексна проверка на дупнишката фирма “Юнион-Ивкони”, чийто автобус с 31 пътници в понеделник вечерта около 22.00 часа се преобърна на 296-и км на магистрала „Тракия“, в района на стралджанското с. Воденичане, в посока Бургас.
“По повод снощния инцидент с автобус на АМ “Тракия” разпоредих незабавна комплексна проверка на фирмата превозвач. В рамките на няколко дни инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ ще проверят цялостната дейност на превозвача, като ще обърнат специално внимание на организацията на превозите, графиците и спазването на изискванията за почивките на водачите, както и всички необходими документи за осъществяването на обществен превоз на пътници”, написа министърът преди обяд на личната си страница във Фейсбук.
Катастрофата, при която пострадаха 13 пътници, сред които германец и 2 рускини, а мъж с травма на предмишницата и млада жена с локсация на раменна става останаха в ортопедията на ямболската болница, вчера цял ден се въртя из информационните агенции, където се спрягаха различни версии за нея. Според първата, пусната от пътници в самия автобус, шофьорът взел два тежки курса само за ден и заспал на волана. В 6.00 сутринта той тръгнал от Слънчев бряг за столицата и веднага след това, в 16.00 часа, потеглил обратно. В автобуса не е имало втори шофьор, който да го сменя на 3 часа, както е по закон, водачът на автобуса бил много изморен и една рускиня му пускала музика, за да го държи буден, разказаха пътуващите.
Въпреки твърденията на пътниците, че шофьорът изглеждал като дрогиран, по-късно резултатите от кръвните му проби доказаха, че той дори не е употребил алкохол. Изкара обаче деня в ареста.
Управителят на дупнишката фирма Георги Анастасов пусна друга версия – че по първоначална информация автобусът бил засечен от лек автомобил, поради което се обърнал. Той увери, че за пътниците на място е бил осигурен допълнителен автобус, с който да бъдат превозени. Анастасов призна, че не е имало втори шофьор в автобуса. „Ако водачът на катастрофилралия автобус е правил услуга на свой колега и е направил курса сутринта, това при нас не е отбелязано“, застрахова се Георги Анастасов.
Пътници от катастрофиралия автобус обаче категорично опровергаха версията с другия автомобил. Според тях както се движил, автобусът загубил контрол, наклонил се към канавката, влачил се е десетки метри и се е обърнал. Не е имало удар с друг автомобил, категорични бяха те.
Катастрофиралият автобус на “Юнион-Ивкони” е бил технически изправен – преди да тръгне от София, е извършен задължителният преглед, увери друг представител на фирмата – Кирил Чачев. Според него превозното средство е произведено през 2005 г. Той лансира друга версия за катастрофата – инцидентът може би бил предизвикан от силния вятър. Чачев внесе яснота и около самоличността на шофьора, укриван, незнайно защо, цял ден от полицията – Валентин от Поморийско, на 50 г., с дълъг и безавариен до този момент стаж.

Най-вероятно умора на водача и загубване на контрол при управлението на автобуса е причина за катастрофата на АМ “Тракия”, дойде вчера в късния следобед изявлението на главния секретар на МВР Младен Маринов. Без да изпада в повече подробности, той препоръча на фирмите да вземат мерки и да осигурят почивка на хората си, а не само да чакат щастливата случайност.

Районната прокуратура в Ямбол образува досъдебно производство с обвинение срещу шофьора, който е нарушил правилата за движение, като е загубил контрол над автобуса и е причинил по непредпазливост средни телесни повреди на двама души. Прокуратурата установила, че автобусът се е преобърнал на дясната страна, разкъсал мрежите на автомагистралата около 30 метра, от което е разбит резервоарът на превозното средство и е изтекло дизеловото гориво. Според държавното обвинение тахошайбата на автобуса е стара и не може да се установи точното движение и престой на превозното средство.

Въпреки изобилната информация за катастрофата в понеделник вечерта никъде в информационните агенции не бе споменато, че фирма „Юнион-Ивкони“ ООД е на депутата от ГЕРБ в Дупница Ивайло Константинов.
Според вчерашна справка в Търговския регистър Ивайло Любенов Константинов е съдружник в дружеството с 2 290 600 лв., със същата сума участва представителят на швейцарския бранд Avia, имащ над 3000 бензиностанции в Европа – Светлозар Тошков Любенов, а третият съдружник с 4 769 900 лв. е „Синтетика” АД, чийто изпълнителен директор и шеф на съвета на директорите е Ива Христова Гарванска-Софиянска. „Синтетика“ АД е влязла в дружеството миналата година чрез няколко цесии, с които е изкупила дългове на „Юнион-Ивкони“. Към настоящия момент управители на „Юнион-Ивкони“ са Св. Любенов и Георги Атанасов. Третият управител – Ивайло Константинов, е напуснал ръководството на фирмата на 24.04.2017 г., малко след като влезе в парламента.
В първата му имотна декларация, подадена като депутат тази година пред Сметната палата, освен 2 апартамента и 1 гараж в София, купени през 2016 г., бившият председател на ОбС – Дупница Ивайло Константинов беше посочил огромни банкови кредити, солидарно задължение по два заема за общо 6 238 000 лв., дялове в десетки дружества и членство в още толкова организации, но в национален мащаб той е познат главно като собственик на превозваческата фирма „Юнион-Ивкони“.
За нея пък се знае, че е една от най-критикуваните по различните форуми и почти непрекъснато е замесена в някакъв скандал. Още при първите рейсове на фирмата на 28 август 2008 г. пътник по линията София-Троян поиска с открито писмо обезщетение от „Юнион-Ивкони“ заради технически проблеми на автобусите, които го принудили няколко пъти да мести багажа си от една кола в друга и да стигне накрая в Троян с 3 часа закъснение.
На 19 юли 2009 г. друг пътник по линията София-Бургас се оплака с имейл до фирмата от грубо отношение на шофьора, а в писмото имаше и следното изречение: „На почивката шофьорите не се смениха, на което много са надявах, защото другият шофьор изглеждаше доста по-надежден“.
През 2010 г. секретарят на община Нови пазар Цветанка Милева на заседание на Областната транспортна комисия в Шумен обяви, че автобусите на „Юнион-Ивкони“ спират и свалят пътници на автомагистрала „Хемус“ и така създават опасност за пътуващите по линията София-Варна и Варна-София, които са принудени да пресичат пътя.

През 2013 г., по време на пътуване до Франция, шофьори на “Юнион-Ивкони” се сбиха пред пътниците. След публикация в електронните медии собствениците на фирмата свалиха от автобуса единия от скандалджиите и го смениха с друг резервен шофьор.
Миналото лято автобусът на фирмата по линията София-Стара Загора блокира десетки пътници на автогара София. Хората чакаха повече от час някой от фирмата да им обясни защо няма автобус и ако някога дойде – кога ще стане това, но така и не дочакаха обяснение.
През март т.г. шофьор на “Юнион-Ивкони” отказа да качи в автобуса 23-годишен младеж, страдащ от Синдром на Аспергер, понеже билетът му бил леко смачкан, и го оставил сам през нощта на автогарата във Варна. За случая информира майката на младежа – Диана Реча, която е създателка на фондация за безвъзмездна помощ на бездомни и хора с различни зависимости. Жената бе категорична, че ще съди фирмата и че вече е подготвила жалби до прокуратурата, Комисията за защита от дискриминация и Комисията за защита на потребителите. От “Юнион-Ивкони” тогава отказаха да коментират случая, тъй като нямали подадена при тях писмена жалба.
3 месеца по-късно, навръх 24 май, вместо в 12.00 автобус на „Юнион-Ивкони“ тръгна от Дупница за София чак в 14,50 часа и отново не се намери кой да обясни на пътниците какво и защо се случва.
С оплаквания е зарината дори страницата на фирмата във Фейсбук, където няма нито един положителен отзив. Сигналите са разнопосочни. Димитрина Петкова пътувала на 23 май 2017 г. по линията София-Хасково с „гнусен, мръсен микробус с лазещи наоколо мравки и без багажно отделение“. Генади Генадиев алармира за „стар автобус, от времето, когато в автобусите се пушеше. Има пепелници, моля ви. Седалките нямат механизъм за падане на облегалките назад“. На 10 септември Нина Атанасова описва: „Възмутена съм от автобусите. Пътувах двупосочно на 03.09. и на 10.09. В единия автобус температурата благодарение на климатика беше около минус 5 градуса…“, а в края на месеца Нели Трифонова иронично пита: „А чадъри и найлони с билетите предлагате ли“. За един течащ автобус по линията София-Русе в 19 часа тази вечер питам“. Следват още: „Дъщеря ми пътува от Стара Загора до София в рейса ви без климатик, щеше да колабира детето. Днес ви се счупи рейсът на 60 км от София, после 5 часа пътува с 30 км/ч, защото загрявал двигателят, и пак без климатик. Направо сте за съд!“
/Ангел Стоянов/; “Днес, 26.09.2017 г., ползвах Вашите транспортни услуги ог София до Русе. Навън вали дъжд и в автобуса вали. Дъждът спря, но в автобуса не спира. Та ви питам: Защо не раздавате дъждобрани на пътниците“” /Таня Караиванова/ и т.н.
Жалбите срещу дупнишката транспортна фирма продължиха и вчера, когато пътуващи от столицата Благоевград се оплакаха, че си купили билети за сутрешния автобус на „Юнион-Ивкони“ в 8.30 ч. и тъй като той сериозно закъснял, те решили да се качат на кола от друга компания, но от дупнишката фирма отказали да им върнат парите за билетите с мотив, че това се правело само ако автобусът им закъснее с повече от 2 часа.
Преди няколко години освен сред пътниците недоволство избухна и сред работниците в превозваческата фирма „Юнион-Инкони“. Те подадоха жалба в социалното министерство, Инспекцията по труда и Министерството на транспорта, в която обвиниха работодателя си, че гази българското законодателство и че нарушенията на фирмата поставят под заплаха здравето и живота на пътниците и трудовите права на работниците. Още тогава хората алармираха държавните институции, че голяма част от пътнотранспортните произшествия, възникнали с участието на някой от обществените превозвачи, се дължат на системната преумора на водачите на МПС. Те обясниха, че в „Юнион-Ивкони“ шофьорите са принудени да сливат по 2 смени, което прави работния им ден 12-часов, а месечният им график е 12 дни работа, след което се почива само 2 денонощия. „По този начин през определени месеци се натрупват по 26-27 работни дни от по 10 часа всеки и само 4 почивни дни, през които би трябвало да се възстановим“, оплакаха се шофьори на линии, обслужвани от „Юнион-Ивкони“.
Освен от нерегламентираното работно време те се оплакаха и от силно занижения контрол върху сигурността на автобусите. Купуват се най-евтините резервни части, без сертификати за качество и надеждност, от съмнителни производители, което води до необходимостта от честата им смяна и до нови ремонти, алармираха жалбоподателите.
Жалбата бе подписана от 19 бивши и настоящи работници във фирмата и в нея бяха изредени сумите, които работодателят им дължи. Към нея имаше приложена и декларация, която работниците във фирмата подписват при започване на работа, че ще им удържат т.нар. „гаранция“ от заплатата, възлизаща на около 1000 лв., която щяла да им бъде възстановена при напускане, но и документ, в който напусналите се отказват „доброволно“ от „гаранцията“ в полза на фирмата.
Въпреки опитите ни вчера не успяхме да се свържем със съсобственика на фирма „Юнион-Ивкони“ Ивайло Константинов, за да ни обясни какво се случва в компанията, защо има толкова много оплаквания срещу автобусите и хората му, и какво ще предприеме след катастрофата в понеделник на магистрала „Тракия“. След всяко позвъняване мобилният му телефон даваше един сигнал свободно, след това връзката прекъсваше, а секунди по-късно пристигаше като SMS съобщение „Sorry, I can’t talk right now“. Явно извинението на Константинов, че не може да говори точно сега, е било заради вчерашното парламентарно заседание на 44-то НС, в което той работи като член на 2 комисии, едната от които е Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения.
ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP