Путин сменя посланика на Русия в България, назначи Елеонора Митрофанова

16 Януари 2021 | 07:38
0 коментара
Политика

Президентът на Руската федерация Владимир Путин назначи бившия ръководител на Россътрудничество Елеонора Митрофанова за извънреден и пълномощен посланик на РФ в България, съобщи ТАСС.

Съответният указ е публикуван днес на официалния портал за правна информация.

"Назначавам Митрофанова, Елеонора Валентиновна за извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България", гласи официалният документ.

С друг указ държавният глава освобождава от поста досешния посланик Анатолий Макаров.

 

Митрофанова е родена през 1953 г. Завършила е Московския институт за международни и икономически отношения (МГИМО). 
Тя е работила като одитор в Сметната палата (1995—2001 г.), заместник-министър на външните работи (2003—2004 г), и е представлявала Русия в ЮНЕСКО (2009 – 2019 г.).

 

Митрофанова е директор на Россотрудничество (2004 – 2009 г. и 2019 – 2021 г.) - служба към външно министерство на Русия, която официално се занимава с подкрепа на руснаците, живеещи извън пределите на страната, и укрепване на връзките в Общността на независимите държави (страните влизащи в състава на бившия СССР). Другата задача на Россотрудничество е подобряване имиджа на Русия и разширяване на влиянието ѝ чрез използването на “мека сила”

 

В България, а и по целия свят, Россотрудничество се занимава с проблемите на диаспората, културен обмен - като курсове по руски език и подбор на стипендианти за обучение в Русия. Но не само. Россотрудничество в България организира и шествията за 9 май "Безсмъртен полк" от 2016 г.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP