Путин обяви край на пандемията в Русия

21 Април 2021 | 17:46
0 коментара
Общество

Руският президент Владимир Путин приветства отговора на Русия на пандемията от новия коронавирус и заяви, че бързото разработване на три ваксини срещу вируса показва технологичния и индустриален потенциал на страната, предаде Асошиейтед прес. Той обеща нови мерки за насърчаване на раждаемостта и повишаване на продължителността на живота, като призна, че пандемията се е отразила на демографските тенденции в Русия.

Владимир Путин направи годишното си обръщение пред Федералното събрание на Русия пред стотици представители на руския политически и бизнес елит, както и представители на културните и религиозните среди. Почти никой от тях не носеше защитна маска, каквато се изисква в Русия на подобни масови събирания на закрито, отбелязва ДПА.

Това на практика означава, че Русия обявява край на пандемията в страната, след като близо 1000 присъстващи в огромната зала седяха почти един до друг и не носеха защитни маски. Владимир Путин вече се ваксинира с две дози от една от трите руски ваксини, това се отнася и за всички министри и депутати от Федералното събрание на Руската федерация. 

Русия е разработила три ваксини срещу новия коронавирус. Най-известната е "Спутник V". Москва е одобрила също "ЕпиВакКорона" и "КовиВак". През май ще бъде готова и четвърта едноразова ваксина - "Спутник лайт".

В същото време обаче имунизацията в Русия върви с бавни темпове. В страната са ваксинирани само 8 милиона души при население около 144 милиона. Не е ясно колко от тях са получили и двете дози ваксина. Самият Путин получи втората си доза миналата седмица.

Путин предложи нови стимули за подпомагане на икономиката да преодолее последиците от пандемията и нови социални помощи за населението. Той заяви, че иска Русия да достигне колективен имунитет от КОВИД-19 до есента и призова руснаците да се ваксинират, предаде Ройтерс.

Речта на Путин продължи 78 минути и в нея той наблегна основно на борбата на Русия с пандемията от КОВИД19 и икономическите затруднения на страната, предаде Ройтерс. Тя идва в момент на сериозно обтегнати отношения със САЩ и Европа заради Украйна и здравословното състояние на пратения в затвор опозиционен лидер Алексей Навални.

 

Целта е до 2030 г. средната продължителност на живота в Русия да достигне 78 години, заяви Путин, цитиран от ТАСС. Правителството в частност трябва да изпълни допълнителни мерки по противодействие на болестите, които са основни причини за смъртност, например сърдечно-съдовите заболявания, посочи той.

Владимир Путин предупреди чуждестранните си съперници "да не преминават никакви червени линии" с Русия в обстановка на растящо напрежение със Запада по редица въпроси, предаде Франс прес. "В общи линии се държим сдържано и скромно, като често пъти дори не отговаряме на недружелюбни действия и дори на явни грубости", каза Путин в годишното си обръщение към нацията.

Той предупреди, че добрите намерения на Русия не трябва да се възприемат като признак на слабост и изрази надежда, че "никому няма да хрумне да прекрачи червена линия с Русия". "Ние сами ще преценим къде минава тази линия", заяви той. За някои страни "отправянето на нападки към Русия за щяло и нещяло се превърна в нещо като спорт", каза Путин, без обаче да споменава конкретни проблеми със САЩ и ЕС.

Путин не каза нищо за съдбата на опозиционера Алексей Навални, който излежава присъда в затвора и според близките му е на прага на смъртта, нито за разполагането на десетки хиляди руски войници при границата с Украйна или за обвиненията за шпионаж и намеса в избори в САЩ и неотдавнашния скандал в Чехия, в който според Прага са замесени агенти на руското военно разузнаване, отбелязва АФП.

През последните седмици се изостри конфронтацията между Русия и западните страни, които заявиха, че Москва струпва десетки хиляди души войски при границата с Украйна.

 

Миналата седмица Вашингтон прие нови санкции срещу Русия с обвинения в компютърни атаки и намеса в избори, а Чехия обвини Москва, че е замесена в избухването на оръжеен склад през 2014 г. И двете страни експулсираха руски дипломати. Русия отхвърли обвиненията и експулсира американски и чешки дипломати като ответна мярка.

Опозиционерът Алексей Навални от три седмици е в гладна стачка, а негови привърженици започнаха протести в страната още докато Путин произнасяше обръщението си. По-рано днес в Москва бяха арестувани сътрудничките на Навални Любов Собол и Кира Ярмиш.

Навални е тежко болен след решението си да започне гладна стачка в знак на протест срещу, по думите му, неадекватното лечение на негови болки в гърба и краката. Екипът му прикани руснаците да излязат на протести днес. Властите заявиха, че тези прояви са незаконни. Предишни протести в подкрепа на Навални бяха силово разпръсвани и хиляди души бяха арестувани.

Руският президент днес посочи нарастването на доходите на руснаците като един от големите приоритети на властите, няколко месеци преди парламентарни избори, като обяви по-специално поредица от финансови помощи за семейства с деца, предаде Франс прес.

Най-важното сега е да осигурим нарастването на доходите на гражданите, да ги възстановим, каза държавният глава по време на годишното си послание, определяйки курса на своето правителство, докато покупателната способност на руснаците от години е спаднала наполовина, а пострада и от последиците от пандемията.

Путин поиска също от правителството да създаде дългосрочни условия, които да позволят, с помощта на пазарни механизми, предвидими цени на фона на повишаване на цените на храните през последните месеци. Президентът обаче изключи изкуствен контрол на цените, за да се избегнат катастрофални икономическите последици, припомняйки за 80-те години по времето на съветската епоха, когато "сергиите бяха празни". Главното обаче според него е, че държавата трябва да предостави директна подкрепа на семействата с деца, които са в трудно положение.

Путин обеща финансова помощ от 1 юли за децата на самотни родители или изплащане на 10 000 рубли (108 евро) за деца, които ще бъдат в първи клас.

Путин обеща освен това Русия, която е един от големите производители на въглеводороди и редовно страда от екологични катастрофи, да се бори срещу климатичните промени. Трябва да посрещнем предизвикателствата на климатичните промени, да приспособим селското стопанство, промишлеността, жилищните и комуналните услуги, цялата инфраструктура, заяви Путин.

Обещавайки да действа сурово, той каза, че иска да създаде промишленост за преработка на въглеродни емисии, за да се постигне намаляване на техните обеми и да бъдат въведени контрол и строго наблюдение. Путин посочи като цел общият обем на руските емисии на парникови газове да спадне под този на Европейския съюз през следващите 30 години

Добавете Вашия коментар

TOP