Пуснаха лифта за празнуващи в Банско студенти

08 Декември 2021 | 14:28
0 коментара
Общество
Пуснаха лифта за празнуващи в Банско студенти

Банско, Добринище и съседни курорти приютиха стотици студенти. Тази година в зимния ни курорт пристигнаха и от Гърция. Специално за тях заработиха лифтът и ски съоръженията над Банско. Няма изискване за представяне на зелен сертификат за ползване на лифта, но млядите хора трябва да са с маски.

Българските студенти са предпочели събирания на големи групи и в по-достъпни хотели, където двудневният пакет излиза между 150 и 250 лева. Гръцките обаче празнуват индивидуално и са в комплекси с повече звезди и услуги, където цените са между 350 и 500 лева.

Студентският празник у нас се чества официално от 1903 година, когато се е отбелязвал 15-годишният юбилей на Софийския университет и датата става празник на всички студенти в България. Празнуването на 8 декември е отменено след 1944 година и е заменено с датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност.

Осми декември остава светска дата и продължава да обединява българските студенти с изключително популярния им празник. Официално 8 декември е обявен за неучебен ден и за празник на всички български студенти на заседание на Съвета на ректорите от 28 октомври 1994 г.

Химнът "Gaudeamus igitur, Juvenes dum sumus" не може да не вълнува, защото означава и младост, и вълнение от ученето, което всеки сам е избрал, а и перспектива.

Добавете Вашия коментар

TOP