Пуснаха е-сертификата за ваксинация срещу COVID-19

19 Януари 2021 | 16:31
2 коментара
Общество

От днес вече функционира електронната система за здравното досие на пациентите, час от която е и сертификатът за ваксинация срещу COVID-19. Тя може да се намери на адрес: https://his.bg/.

Как работи системата бе представено пред журналисти в присъствието на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Входът в системата става чрез квалификациран електронен подпис, който към момента е най-високо ниво на защита у нас.

В електронното досие на българските граждани може да бъде намерена информация за личния лекар, извършени амбулаторни медицински или стоматологични прегледи, кръводарявания, издадени е-направения и е-рецепти и дали те са изпълнени, медицинска експертиза.

В последния раздел имунизации се намира и сертификатът за ваксина срещу COVID-19. В него на български и латински има информация на кого е, с каква ваксина е имунизиран, кога, от кого и в коя страна са поставени дозите. Документът има и QR код, който може да бъде сканиран чрез мобилен телефон. По думите на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов българският сертификат отговаря на всички европейски норми, а QR кодът дори го надгражда. Затова и страната ни е готова, ако на 21-ви се вземе решение за въвеждане на общ сертификат за гражданите на ЕС.

Всеки пациент, който притежава електронен подпис, може да се възползва от системата и да провери всичко, свързано със здравния си статус. Няма как обаче да бъде въведена информация със задна дата. В момента около 200 000 българи разполагат с електронен подпис и могат да проверят данните си.

Всеки ваксиниран срещу COVID-19 може получи сертификата си и без да има електронен подпис, обяви Ангелов. Това може да се случи след 1 февруари от личния лекар.

Министър Ангелов демонстрира и как е защитен сертификатът, за да не се фалшифицира или да се злоупотребява с чужди документи. 

По неговите думи след 1 март ще бъде въведено и електронното направление за доболничната помощ.

Ангелов даде информация и за срещата на НОЩ при премиера Бойко Борисов и очакваното разхлабване на мерките.

Добавени коментари

д-р Ох Боли публикува:
20 Януари 2021 | 08:58
Айде пак скубане на хората! Защо, след като досега можеше да си види здравното досие в НЗОК чрез ПИК на НАП, не се направи същия достъп и до сертификатите за ваксинация чрез същия ПИК? Как може НОИ и НАП да допускат с ПИК, а за ваксинацията да искат само електронен подпис? Да не би финансовата информацията в НАП и НОИ да е по-малко важна за потребителите от здравните и ваксинационни досиета? Пак се търси начин да се скубе простия народ, КАФА от “калинки” и крадци!!!
Преболедувал публикува:
20 Януари 2021 | 01:45
А тези със собствени антитела как ще ги водят?

Добавете Вашия коментар

TOP