Психолог: Три са мотивите, провокирали Кристина да убие двете си деца

29 Ноември 2020 | 12:38
0 коментара
Общество

“Важно е да разберем какви лекарства е пила през последните три месеца и за какво са изписани те”, казва Диана Гинова

"Винаги има нещо, което отключва тези емоции. В случая с Кристина съм абсолютно сигурна, че тя е имала нужда от помощ година преди тази трагедия да се случи. При нея не можем да говорим за вродена аномалия, а по-скоро за страдание, което е продължило прекалено дълго, за да ескалира до извършването на тези престъпления."

Това обяснява психологът Диана Гинова. Самата тя казва, че е работила с жена, която е била с шизофрения. При нея се отключило от катастрофа. Преди случилото се пациентката била гениален музикант и социална личност с много приятели, съобщи 168 часа.

Според специалистката има три варианта за това, което може да е провокирало майката от Сандански да посегне на двете си деца.

"Първият е тя да е отключила някакъв психотичен симптом и да е чувала гласове, които са й казвали, че трябва да го направи - казва Гинова. - Вторият е да е вярвала, че по този начин ги спасява от зло, от нещо лошо. Може би е виждала бащата като олицетворение на това. Третият, като се има предвид какви са били думите, когато са влезли полицаите и мъжът й в стаята, а именно: "Нека ми ги вземат сега", е, че всичко е направено от страх някой да не й ги отнеме завинаги."

Най-малко вероятно според нея било извършеното да е за наказание на таткото.

Психологът обяснява още, че е важно да се изясни и какви лекарства е пила Кристина през последните месеци.

"Стана ясно, че такива са й били изписани от специалист - припомня Гинова. - Нека разберем дали те са й помагали и дали ги е пила редовно."

Като престъпление, извършено в момент на силна емоционална или физическа болка, описва случилото се психологът Иво Ташев.

"Имало е някакъв вид тормоз - казва той. - Най-вероятно е бил системен и е ескалирал, когато са й съобщили, че ще й вземат децата. Направила го е в момент на афект и умопомрачение. Точило се е с месеци, може дори да са били и години."

Специалистът казва, че ако един човек е изтезаван прекалено дълго време, в един момент той е готов да направи чудовищни неща, за да се спаси от това.

Ташев допълва, че обикновено има няколко души, които знаят за този процес и са били наясно какво се е случвало със самата нея, но са неглижирали ситуацията.

Психологът отговаря и на въпроса защо майката се е връщала при бащата, ако той наистина е упражнявал тормоз върху нея.

"Майчиното чувство я е държало към децата - обяснява той. - Когато мъжът е вземал малките, тя не е искала да се отделя от тях. Сега много биха се запитали къде е било това майчинско чувство, когато им е посегнала. Повтарям, че убийствата са извършени в афектно състояние. Чист несъзнателен процес."

Специалисти са сигурни, че ако в едно семейство се стигне два пъти до насилие, независимо дали от страна на мъжа, или на жената, това е категорична индикация, че може да има голяма трагедия.

Добавете Вашия коментар

TOP