Психолог: На човек му е нужна около седмица, за да се адаптира към зимното часово време

31 Октомври 2017 | 20:42
0 коментара
Общество

На човек му е нужна около седмица, за да се адаптира към зимното часово време. Това каза за „Фокус“ Бисера Борисова, психолог от Благоевградска област.

По думите ѝ всяка една смяна на времето е стрес за организма.

Според Борисова обикновено това нагаждане към часовата промяна става в границата на от 3 дни до седмица.

„Есента е едно много хубаво време и тази промяна не би трябвало да се възприема непременно като есенна депресия, просто е нужно да има повече светлина и повече цветове.“, допълни психологът.

Тя каза още, че повече цветове можем да си набавим като се заобиколим с ярки възглавници, или просто се разходим на слънце.

„Ясно е, че няма да боядисваме стените, но би било добре да има малко повече светлина и всичко ще бъде наред“, коментира психологът Бисера Борисова. Някои хора са по- чувствителни към преминаването към зимното часово време", коментира още Благоевградския психоло.

Според нея процеса на адаптация за всеки един човек е различен, на някои може да отнеме 3 дни, на други 1 седмица, тъй като всеки организъм е индивидуален. Борисова подчерта, че при пътувания в страни с друга часова зона организмът се също се стресира.

„Това зависи и от разликата във времето – ако става въпрос за 2 часа разлика, това не е чак такъв проблем и човек се настройва, но ако говорим за 7-8 часа разлика, тогава хората преодоляват по-трудно часовата разлика“, поясни Борисова.

По думите ѝ като цяло адаптацията на организма към промените зависи от индивидуалната психика и начина, по който организмът ни приема промените.

Добавете Вашия коментар

TOP