Проверяват предпазните средства в търговската мрежа

02 Април 2020 | 12:35
0 коментара
Общество

Инспектори на ДАМТН и КЗП започват съвместни проверки в търговската мрежа за предпазни средства, които се предлагат на потребителите. Ще се инспектират най-вече нискобюджетни магазини, по-известни като „Всичко за един лев“, малки квартални железарии и други, съобщават от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Проверките са в изпълнение на постановление на Софийска градска прокуратура.  Инспекторите проверяват за предлагани на пазара продукти, за които има данни, че не изпълняват законовитe изисквания, уточнява БНР. Става дума за проверка на личните предпазни като маски, очила за индивидуална защита, предпазни ръкавици и други стоки, които попадат в обхвана на европейския регламент за личните предпазни средства.

Ще се следи за:

·  нанесена маркировка за съответствие СЕ;

·  задължителните пиктограми и маркировки според изискванията за конкретния вид ЛПС, които трябва да са трайно нанесени върху ЛПС в съответствие с приложимите за тях хармонизирани стандарти;

·  инструкция за употреба на български език, от производителя, в която да е описан ясно рисът, от който продуктът защитава ползвателя;

·  нанесени наименование и адрес на производител и вносител;

·  декларация за съответствие, която да е достъпна за потребителя. Това означава тя да придружава продуктът или в инструкцията за употреба да е обявен линк, на който потребителят може да я намери в електронен вид.

При установени нарушения ще бъдат предприети съответстващите по закон административнонаказателни действия, отбелязват от  агенцията.

Добавете Вашия коментар

TOP