Министерството на българското председателство на Съвета на ЕС прекрати обществената поръчка за изработване на сайт и мобилно приложение на председателството.

Причината е, че нито един от явилите се трима участници няма необходимия опит, оповестиха от ведомството.

„Оказа се, че нито една от трите фирми, участващи в поръчката, няма нужния опит и не е правила поне два такива аналогични сайта. Това е причината да прекратим процедурата, но тя вече е обявена наново”, заяви министърът на българското председателство Лиляна Павлова пред БНР.

Предварително заявените амбиции бяха интернет страницата да работи на 1 декември.

От днес министерството пусна нов конкурс за изработване, дизайн и техническа поддръжка на сайт и мобилно приложение, както и предоставяне на хостинг и стрийминг услуги за тях.

Предвидените средства за направата на сайта са 70 000 лева.

Спечелилата фирма трябва да разработи за по-малко от 3 месеца уеб-системата на председателството, която се очаква да е на 4 езика (български, английски, френски и немски) и да е достъпна за хора с увреждания.  

Сайтът трябва да е основният източник на информация за европредседателството, което започва през януари. На него ще се публикува и календар с подробности за всички събития, а сайтът трябва да предлага и възможност за гледане пряко или на запис на откритите дебати.

Има достатъчно време сайтът да бъде направен”,

смята Лиляна Павлова.

Според нея „няма драма, защото сайтът трябва да започне да функционира на 1 декември”, което време е достатъчно за избор на изпълнител и изработка и „внедряване” на такъв сайт.

Павлова допълни, че сумата от 70 000 лева е „реалистична” за направата на такъв сайт, според предварително проучване на пазара.