Проучване: Делян Пеевски e най-големият дарител

05 Юни 2020 | 11:41
0 коментара
Бизнес

Лицата, проявили най-голяма щедрост като дарители в борбата срещу CОVID-19, са депутатът от ДПС и издател на "Телеграф медиа" Делян Пеевски и бизнесменът Кирил Домусчиев. Това показват данните от социалогическо проучване, направено от "Сова Харис", цитирано от ПИК.

То е извършено в периода 29 май – 3 юни 2020 г. сред 1000 респондента.

Гражданите са били помелени да посочат три лица, които са проявили най-голяма щедрост като дарители. Така на първо място е посочен именно Пеевски със 15, 5 %. На второ място се нареджда Кирил Домусчиев с 6,1  на сто. Останалите в класацията са Кубрат Пулев, лидерът на "Воля" Веселен Марешки, както и други компании като Виваком, Кауфланд, но с много по-скормни резултати.

"Като особено значими се открояват жестовете на депутата от ДПС. Знаем, че у нас успелите в бизнеса по принцип не се ползват с обществена симпатия. В случая виждаме нова реакция както от страна на бизнесмените с проява на щедрост и солидарност, така откликване на много хора с положително отношение към конкретния жест. Разбира се, дарения направиха още много българи, като особено трогателни бяха хората, които отделяха от оскъдните си средства за общата кауза. Досега не бяхме ставали свиделите на подобни прояви на социална отговорност в прехода към демократично общество", анализира шефът на "Сова Харис" пред ПИК.

Според него COVID - 19 се превърнало в своеобразен стрес-тест за съвременния начин на живот. Това се отнасяло както за обществото като цяло, така и за управляващите.

"Изненадата беше толкова голяма, че всички се оказахме неподготвени. Слабости в организацията на обществото изпъкнаха дори на фундаментално ниво. Методът проба–грешка засега е безалтернативен в световен мащаб. България пое първия удар сравнително успешно. Оказахме се по-организирани и в по-добра кондиция от редица европейски страни, разполагащи с по-големи ресурси. Разбира се, най-съществената част от битката за спасяване на икономиката тепърва предстои", смята социологът.

Иначе проучването показва още, че премиерът Бойко Борисов остава с най-висок рейтинг в държавата сред лицата в политиката и продължава да води по доверие пред Румен Радев, който като президент по традиция събираше одобрение. В момента той събира 38% от одобрението, докато Радев има едва 35%. Това е най-ниското равнище за държавен глава. Борисов изравни по одобрение и шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който има 38,2% доверие. 

"С навлизането в сегашната фаза на кризата турбуленциите са значителни. Проследяваме основно одобрението, тъй като този показател има потенциал да се превръща в електорална подкрепа. Виждаме, че ролята на председателя на Националния Оперативен щаб ген. Мутафчийски е претърпял значителна метаморфоза от спасител към ограничител", коментира социлогът.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова е стигнала ниско ниво от 8,8%", коментира Тончев.  Според анализа му обществото е разделено в мнението си за действията на президента. Сравнението с ролята на премиера показва висок ръст на доверите - 36% спрямо 32% в полза на министър-председателя. 

Въпреки че като цяло критичното отношение към институциите се е повишило в последния месец, МВР продължава да привлича най-високи обществени очаквания с 31% одобрение, отчита Тончев. Президентството бележи обаче спад и вместо обичайните над 50% подкрепа, вече е слязло до 31%.

В началото на кризата, когато се изграждали  мерките, одобрението към ГЕРБ били достигнало изключително високо ниво. По думите на Тончев управляващата партия продължава да разполага с комфортна преднина от 22% доверие спрямо 11% за основния й опонент БСП.

Добавете Вашия коментар

TOP