Българите дават оценка Среден 3,39 на досегашната работа на новия кабинет на Бойко Борисов.

Това показва проучване на социологическата агенция "Медиана" след близо три месеца от идването на власт на правителството. 

В обществото продължават да доминират песимизъм и примирение по отношение развитието на страната.

Само 18% очакват подобрение, докато 34% предвиждат влошаване на живота в България, а 38% не смятат, че през следващата година ще се постигне някякава разлика. 

Почти 40% са хората, които наблюдават влошаване на материалния стандарт на тяхното семейство през последната година. Двойно по-малко, отново 18%, заявяват, че в благосъстоянието на домакинството им има положителна промяна.

Поради тези или други причини, мнозинството от хора е разочаровано от новото управление, което встъпи на власт в началото на май.

Негативно мнение за третия кабинет "Борисов" имат 54%, докато на 26% правителството вдъхва надежда. 22% смятат, че управлението ще подобри положението в страната, докато 30% са на обратното мнение.

Песимистите и оптимистите обаче са по-малко от тези, които смятат, че правителството няма да промени нищо в България - 38% от анкетираните.

Средната оценка, която гражданите дават на правителството по шестобалната система е 3,39.

Доказателство за примирението, като основна характерстика на електората, са и непроменящите се негови политически предпочитания.

Въпреки разочарованието от и скептицизма към "Борисов" 3, ГЕРБ биха били най-предпочитаната политическа сила, ако днес имаше парламентарни избори.

За тях биха гласували 24% от анкетираните от "Медиана". За БСП гласа си биха дали 21,5%. Коалиционните партньори на Борисов от Обединените патриоти биха получили близо 8%, а четвърти са ДПС с 6,7%.

 "ДОСТ практически е изчезнал от политическата карта вътре в страната. ДПС продължава да бъде основната партия на българските турци и на пръв поглед не изглежда да е понесла особени щети", отчитат авторите на изследването.

Според тях, „Реформаторския блок“ продължава да води "своеобразен задгробен живот".

За дясната коалиция, която преживя сериозни сътресения и не влезе в парламента, сега биха гласували 3,5% от избирателите. 

Проучването е проведено този месец сред над 1000 души на 125 места в страната.