Протестът в Букурещ продължава и тази вечер, въпреки стотиците ранени

11 Август 2018 | 16:38
1 коментара
Общество

 Десетки хиляди румънци от страната и чужбина излязоха на протест в Букурещ срещу корупцията на управляващите.

Над 450 души са ранени, включително 35 представители на силите на реда, предават световните агенции. На митинга на площад Виктория в центъра на столицата са участвали до 100 000 души. Те настояваха за разпускане на парламента, предсрочни избори, правителство на технократи, независимост на правосъдието, а също създаване на еднокамерен парламент, в който да влизат 300 сенатори, от които 100 да бъдат представители на диаспората.

Общо протестиращите имат 20 искания. Хората са недоволни от данъчната система и пенсионната реформа, системата за социална помощ. Те настояват също за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласуване.

Напрежението ескалира, избухна насилие. Част от демонстрантите се опитаха да пробият загражденията. Полицията използва сълзотворен газ срещу тях, за да ги разпръсне. При сблъсъците пострадаха 452 души. 70 от тях, включително 11 жандармеристи, са настанени в болница.

По време на безредиците са задържани 33 души, започнати са 8 наказателни дела и са наложени 23 глоби на стойност 17 000 лейи /3700 евро/.

Има пребита жена полицай, на която й е откраднат пистолета. „Жандармерията предприе изключително отбранителни действия, когато беше атакувана. Намесата беше абсолютно оправдана“, заяви говорителят на румънската жандармерия Мариус Милитару.

Той съобщи, че жандармерията е разполагала с група за диалог, която е разговаряла с хората, обяснявайки им на какъв риск се подлагат, ако останат на площада. Решението да се прочисти площада от протестиращи е взето от префекта на Букурещ, след като силите на реда са били замеряни с камъни.

Милитару призова гражданите, които искат да протестират мирно, да се разграничат от лицата, прибягващи до насилие, защото хулиганите „използват мирните протестиращи като щит“.

Във Фейсбук групата „Корупцията убива“ вече призова за нов митинг на площад Виктория днес. Президент и премиер се разминаха в оценките за протеста Румънският президент Клаус Йоханнис осъди действията на жандармерията срещу антиправителствената демонстрация.

На страницата си във Фейсбук той написа снощи: „В една истинска демокрация всеки човек има право да протестира, а насилието е недопустимо, независимо от политическите позиции. Осъждам категорично жестоката, напълно непропорционална намеса на жандармерията спрямо поведението на повечето хора на площад Виктория. Опитът да се смаже волята на хората с насилствена реакция на силите на реда е решение, заслужаващо осъждане.

Министърът на вътрешните работи трябва спешно да даде обясни”. Румънският премиер Виорика Дънчила категорично осъди насилието по време на антиправителствената демонстрация.

Според нея то е дело на „организирани групи, които са се възползвали от гражданския протест“.

„Докладите на МВР показват, че насилието е провокирано от добре организирани групи, които са нападнали силите на реда и учрежденията, повредели са обществено имущество, за да предизвикат конфликт между мирните протестиращи и силите на реда“, се казва в изявление на Дънчила. /БГНЕС

Добавени коментари

БРАВО! публикува:
12 Август 2018 | 00:01
С вас сме!Щом като ние не мажем-поне на вас да ръкопляскаме!

Добавете Вашия коментар

TOP