Протестиращите искат оставка на цялото правителство: "Искаме подмяна, не промяна!"

23 Юли 2020 | 22:23
6 коментара
Общество

Действията на властта отиват отвъд допустимата норма на общественото унижение. Това заявиха протестиращите в 15-ия ден на демонстрации срещу правителството и главния прокурор, предаде БНР.

Протестната проява се премести от президентството под прозорците на Министерския съвет. Площад "Независимост" е огласен от скандирания. Хората са категорични, че оставките на министри са само козметична промяна, която не удовлетворява никого. Движението е блокирано.

Президентът Радев излезе пред протестиращите и призова към към рестартиране на системата: "Никога българите не са били по единни в желанието си да отвоюват държавата от мафията", каза Румен Радев.

Основната цел на протеста не е постигната, а кадровите рокади са искрата, която ще взриви гражданското недоволство – коментарът е на протестиращите в столицата граждани, които за 15-та поредна вечер се събират в триъгълника на властта, за да отправят призиви за оставката на правителството и на главния прокурор.

Протестиращите са разочаровани от факта, че двуседмичните им демонстрации са довели до тези резултати – кадрови рокади. Те коментират, че основната цел на протеста не е изпълнена – оставката на цялото правителство и главния прокурор. Хората са категорични, че ще продължават да изразяват недоволството си срещу управляващите и се надяват, че ще съхранят гражданската воля за истински промени в страната.

Протестиращите остават твърди в решимостта си да свалят правителството от власт и настояват за спазването на правила, права и ценности. Младите хора на площада заявяват, че няма да се уморят да протестират срещу "политическото високомерие".

"Първо са пълни глупости, второ – никой не одобрява, това са смешки. Облякъл се Илия, пак в тия. Това води до същото, до което доведе пребиването на момчетата по време на протестите. Това кара тълпата да озверее, защото такива рокади са толкова ниско ниво, че няма как да заблудят протестиращите. Хората ясно го казаха, но явно не са ясно чути. Избори, мажоритарни, електронно гласуване – и Бойко, чао. Това, което се случва в България, преминава всякакви граници на здравия разум, на търпимостта. Това е трагедията на това управление всъщност вече на този етап", коментира един от протестиращите пред репортер на БНР.

 

Към края на протеста Арман Бабикян – един от организаторите на протеста в София, част от така нареченото „Отровно трио“, призова протестиращите да тръгнат в девет посоки, за да блокират кръстовища, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Вчера затворихме 7, днес ще са 9, утре повече“, посочи проф. Велислав Минеков, също от организаторите на протеста.

Протестиращите се разпределят след табели.

Това ще се случи към Попа, „Дондуков“ и ул. „Раковски“, пресечката на „Фритьоф Нансен“ и бул. „България“, към площад „Македония“, „Лъвов мост“, към Централни хали.

Звучи химнът на България "Мила родино".

Протестите продължават и в други големи градове на страната

Промените в правителството няма да спрат протестите. Това заявиха в 12-а вечер на недоволство в Ямбол. Коментарът на протестиращите за оставките и новите министри: "Хората не искат подмяна, а промяна! Това за мен е един ход на отчаяние от страна на Борисов, който никога досега не сме го виждали толкова уплашен", казаха протестиращи. Те бяха категорични, че недоволството ще продължи, докато правителството не падне и главният прокурор не подаде оставка.

 

Протестиращи на коне предвождаха антиправителственото шествие в Ловеч тази вечер. За пореден ден предимно млади хора се събраха на централния площад "Екзарх Йосиф I" в града с национални знамена и плакати. Протестиращите скандираха "Оставка!", "Мутри, вън!", "Всеки ден ще е така до победата!". Те организираха и шествие по централния булевард "България", без да блокират движението на моторни превозни средства. То се предвождаше от двама протестиращи на коне. Шествието продължи със скандирания по ул. "Александър Стамболийски", по централната пешеходна улица "Търговска" и завърши отново на площада пред сградата на общината. Недоволните от управлението посочиха, че рокадите в правителството няма да доведат до промяна и затова протестите ще продължат до оставката на премиера Бойко Борисов, целия кабинет и главния прокурор Иван Гешев.

В Пазарджик протестиращите тази вечер също заявиха, че не приемат рокадите в кабинета и остават на позицията за оставка на правителството, главния прокурор и смяна на политическия модел.

Протестното шествие в Пловдив потегли от площад "Стефан Стамболов" към площад "Съединение". Участниците в демонстрацията заявиха, че не са доволни от обявените промени в кабинета и продължават да настояват за оставка на цялото правителство и на главния прокурор.

Около стотина души блокираха за кратко ключов булевард в Бургас в поредния протест с искане на оставките на правителството и главния прокурор. На едно от кръстовищата гражданите изпяха и националния химн.

Варненци се събраха за 14-и пореден ден пред сградата на Общината с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. Много от недоволните от управлението на страната граждани настояват и за въвеждане на машинно гласуване. През последните дни имаше и такива, които се обявиха против промените в Закона за хазарта, които бяха гласувани днес в НС.

В Сливен за поредна вечер се проведе антиправителствен протест с настояване за оставката на кабинета „Борисов“ и главния прокурор Иван Гешев. Около двадесетина души се събраха и днес на площада пред общината в Сливен. Заради баловете, които се провеждат тази вечер в града, протестното шествие бе отменено. Протестиращите продължават да настояват за оставката на министър-председателя и на главния прокурор. Смяната на министрите в правителството, предприети от премиера Борисов, бяха основна тема на протестиращите.

 

"Със стария заместваме новия. Какво направихме? Рокада! С пешката си взехме друга пешка.Това е само проформа. Ще смени едни хора с други, колкото така с явната цел да укроти протрестите и да симулира някаква дейност единствено, да си запази креслото. Това е. Това е хвърляне на прах в очите на хората, които протестираме." Протестите трябва да продължат, докато ГЕРБ не подаде оставка. Макар и да намалява присъствието на хората на площада, те планираха поредния протест за петък, който ще започне обичайно в 18.30 часа на площада пред общината.

Тринадесети пореден ден на протести и шествия в Стара Загора. Недоволните настояха за пълна промяна и оставки на правителството и главния прокурор. По традиция недоволството започна в 18.30 ч. пред сградата на Областна администрация

 

За 11-а вечер се събраха протестиращи и в Хасково. Въпреки заявеното от организатори присъствие от всички градове в областта се събраха около 150 души. Пред демострантите говориха представители на политически партии.

 

 

Протестиращите искат оставка на цялото правителство: "Искаме подмяна, не промяна!"

 

Добавени коментари

Пирин публикува:
24 Юли 2020 | 09:38
На тези двамата им липсва само Насо-.едерасо и всичко ще си дойде на място! Какоооо како, вече за нищо не ставаш....
Mimi публикува:
24 Юли 2020 | 08:02
Това ли са стари моменти в нови одежди.Стойте си в София.
Честито публикува:
24 Юли 2020 | 07:26
албина през колко партии премина всеки сезон с нова партия , хвалеше герб плюваше корни , илян на нои ще правила за кмет на благоев са вдига байрака за оставка
Само питам публикува:
24 Юли 2020 | 07:26
"Искаме подмяна, не промяна!"? Какво е това малоумно заглавие??? АА тази дебелана какво търси там?
Poturpevsht публикува:
24 Юли 2020 | 03:16
Искам промяна а не подмяна
Ха Ха публикува:
23 Юли 2020 | 23:22
Тези не ги коментирам...."Слънчогледи"....С тези Слави няма шанс в Благоевград и региона!

Добавете Вашия коментар

TOP