Протестиращи блокираха главен път Е 79 в подкрепа за втори лифт на Банско!

04 Януари 2018 | 19:55
0 коментара
Общество

Подкрепящите правителственото решение за Парк Пирин жители на Банско и Югозапада блокираха в 18.50 ч. пътя Е-79 при пътен възел Симитли Банско,

Протестиращите издигнаха лозунги в подкрепа правителственото решение за Парк Пирин. На един от транспарантите призоваха „Вън зелените паразити от България“. 

Протестът е подкрепен от депутати от региона, кметовете на Благоевград, Симитли, Банско, Гоце Делчев, Якоруда, Петрич, Сандански, Гърмен и др. Кметът на Банско Икономов приветства правителственото решение и каза

„Много сме и следващия протест ще е в София на 11 януари“, обяви той.

Блокадата е под моста, това позволяваше трафикът от Банско да продължава за Благоевград и София. Тъй като движението бе спряно в двете посоки – към Благоевград и към София, възмутени, в знак на протест, че всеки може да блокира пътя когато си иска водачите на ТИР-ове, които пътуваха в посока към Кулата, препречиха пътното платно и блокираха трафика от Банско към Благоевград и София напълно.

В момента към 200 превозни средства са затапили движението между Благоевград и Симитли. ТИР-аджиите протестират за това, че изчакват на Е-79 докато леките автомобили се пускат по обходния третокласен път Железница, Симитли – Черниче. Кореспондентите и репортерите на БГНЕС предадоха за проведени протестни акции в защита на Парк Пирин и някои други градове на страната.

За пореден път граждани излязоха в столицата на протест срещу строеж на втори лифт в Пирин. Протестът в София беше на кръстовището на бул. Витоша и бул. Патриарх Евтимий. Той е срещу незаконното, според протестиращите, решение за строителство в Национален парк Пирин. Исканията на протеста са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

„Като всеки загрижен гражданин на България за природата и законността в държавата съм тук, за да се включа в този протест. Тук съм, защото съм срещу монопола, който в момента е много силно изявен в община Банско и една фирма се подкрепя от държавата”, заяви пред БГНЕС Данита Заричинова. Русенци също се включиха в националния протест за запазване на Природен парк „Пирин“, който се състоя тази вечер. Със скандирания „Пирин не е баница“, „Мафия“ и „Не искаме строежи, а горски таралежи“ шествието премина по главната улица „Александровска“, за да стигне до Паметника на свободата в центъра на града.

Участниците издигнаха множество плакати в защита на природата, пеейки „Хубава си, моя горо“.

Имаше много млади хора, запалени планинари, а някои бяха довели и децата си, тъй като искат планината да се запази в красотата си и за следващите поколения. Протестиращите обясниха, че не са срещу изграждането на втори лифт, а срещу начина, по който това се случва.

Тази вечер във Варна коалиция от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" и граждани протестираха срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне за строителство на 48%, според тях, от територията на Национален парк Пирин. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP