Протести в цялата страна и тази неделя

18 Ноември 2018 | 15:29
1 коментара
Общество

Нова вълна от протести в цялата страна има днес.

Основните искания са за оставка на кабинета, по-ниски цени на горивата, без увеличение на застраховка „Гражданската отговорност” и данъците за старите коли.
 
Засилено е полицейското присъствие в центъра на София, над 2000 полицаи ще охраняват протестите в цялата страна, около 1000 от тях са в столицата, а останалите са в другите градове. Очаква се организирано придвижване към София от различни градове на страната, има и сигнали за провокации, съобщиха от МВР.

Протестиращите от Шумен спряха движението по автомагистрала "Хемус" на пътен възел Белоколитово. Решението за блокирането бе взето на паркинга на Арена Шумен, където по-рано днес те се събраха, за да изразят недоволството си срещу ниския стандарт на живот в България. Протестиращите се обявиха за минимална заплата от 1500 лева и поискаха намаляване на броя на депутатите.

На около километър от магистрала "Марица" край Свиленград протестиращи пробиха кордона на жандармерията. Недоволните пеша блокираха аутобана. В тълпата по-рано падна жена, която не е пострадала сериозно. Помощ й е оказана от жандармерист, който е зает с охраната на протестиращите.

По-рано тази сутрин близо 100 коли от Хасково тръгнаха на протест към българо-гръцката граница. По пътя към тях се присъединиха и хора от Димитровград и Кърджали. Протестът е под засилена полицейска охрана.

Стотици протестиращи блокираха пътя край Разлог. Те са на шосето в знак на протест срещу поскъпването на водата и социалната несправедливост. Движението е спряно от 12 часа. Разрешението за протеста е до 15 часа.  Очаква се след този час движението да бъде възстановено в нормален ритъм. Има огромни опашки от чакащи автомобили, въпреки че протестиращите пропускат за по няколко минути колите. Има засилено полицейско присъствие.

В момента автошествие обикаля улиците на Петрич. Очаква се след това то да се насочи към ГКПП-Кулата и движението към граничния пункт да бъде спряно.

На Е-79 край Благоевград няма блокада. По-рано днес трийсетина протестиращи заявиха намерение да излязат на пътя, но полицията не им позволи.
 
Четири протеста са планирани в София, като три от тях - под формата на шествие. Очаква се всички те да затруднят движението в центъра на града. Вижте повече тук.

Стотици пловдивчани също излязоха на пореден протест. С много шум, клаксони и патриотични песни част от тях се отправиха към София, за да се включат в националния протест. Друга група тръгна на автошествие по пловдивските улици. Крайната им точка е сградата на Община Пловдив.

По-рехав бе протестът днес в Търговище спрямо миналата неделя. Стотината автомобили с включени клаксони и развети знамена преминаха в шествие по възлови улици в града. Колоната на протестиращите бе предвождана от полицейски патрул.Коментари в социалните мрежи сочеха, че една от причините за по-малкото протестиращи са несменените със зимни гуми коли, а така собствениците им могат да бъдат санкционирани при евентуална проверка.

Около 200 автомобила участваха в днешния протест срещу високите цени на горивата в Бургас. Те предизвикаха задръстване на изхода за автомагистрала „Тракия“. За разлика от миналата неделя колите бяха по-малко. Една от причините е, че всички организатори на бургаския протест са били заплашвани от полицията, заяви един от тях Росинка Бъчварова.

Над 200 души излязоха днес по обяд на протест в Русе. Шествието тръгна от Парка на младежта и стигна до централния площад пред Общината. Хората поискаха чист въздух и по-добър стандарт на живот. Наметнати с трикольори, носещи знамена, плакати и транспаранти, те направиха шумен поход през централната градска улица. Присъстващите започнаха и подписка срещу изгарянето на боклуци в ТЕЦ-а в града.

С автошествие и опит за купуване на бензин с жълти стотинки Исперих се присъедини към десетките протестиращи български градове. Събитието нямаше официални организатори, както и формулирани буква по буква искания. Край Войнишкия паметник се събраха 30-ина исперихчани, от които само двама изразиха своите позиции пред осигурения предварително микрофон. Те обявиха, че с протеста изразяват свето недоволство от случващото се в цяла България. Обявиха се както в подкрепа на майките на деца с увреждания, така и срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот. Не пропуснаха обаче и болната тема на Исперих – последиците от реализацията на проекта за водния цикъл. „Разбиха и ограбиха града ни”, каза Юнуз Ахмед-Юнгата. След кратки изказвания протестиращите решиха с включени клаксони да обиколят Исперих и да стигнат до бензиностанция от голяма верига, където всеки да зареди гориво за жълти стотинки. Шумната обиколка се случи и по пътя се присъединиха още автомобили, като колоната набъбна до към 50 коли. Акцията на бензиностанцията обаче не се оказа така успешна, тъй като служителят в нея отказа да обслужи потенциалните си клиенти.

Около 300 души излязоха на протеста в Габрово. Към шествието се присъединиха жители на други населени места от областта.

Добавени коментари

българин публикува:
18 Ноември 2018 | 20:31
Браво, вие сте истински българи.

Добавете Вашия коментар

TOP