Протести парализираха цяла България заради цените на горивата

11 Ноември 2018 | 15:12
0 коментара
Общество

 Почти цялата страната е парализирана от протести. Недоволството първоначално тръгна от високите цени на горивата – проблем, който накара гражданите в над 30 града да излязат на протест, но не единствен, а един от многото.

Недоволството се нажежава от планираното поскъпване на застраховка „Гражданска отговорност” и раздутата държавна администрация, струваща скъпо на данъкоплатеца, казват протестиращите, обявявайки, че фокусът на протеста вече е оставка на цялото правителство.

Обстановката към момента от Благоевград, Стара Загора, Пловдив, Плевен и Шумен.

Буквално няма град в страната, който да седи безучастно. Протестиращите искат диференциране на данъчните ставки за горива, лекарства и храни, както и законопроектът за „Гражданската отговорност“ незабавно да бъде спрян. Гражданите настояват още за незабавно ревизиране на възнагражденията на депутатите и висшите държавни служители, които да бъдат обвързани с минималната работна заплата.

Протестиращите искат и съкращение на многото държавни агенции и други институции, които намират за „ненужни“ и „паразитни“.

София

Със скандирания "мафия", протестиращи блокираха центъра на София. Точно в 14 часа оглушителни клаксони на автомобили се чуха в столичния център, а жълтите павета почерняха от хора. Към протестиращите се присъединиха се много граждани с мотоциклети, велосипедисти. Булевардите „Дондуков” и „Цар Освободител” при т.нар. „триъгълник на властта” са блокирани. Протестиращите се приготвят за пешеходно шествие в централната градска част.

Стара Загора и Казанлък

Стотици автомобили тръгнаха на автошествие по улиците на Стара Загора. Множеството се отправи към края на града в посока Казанлък, до където всъщност имаше разрешение за протест. След като организаторите прекратиха протеста, множеството се отправи към автомагистрала „Тракия”.

В 14 часа магистрала "Тракия" при Стара Загора бе блокирана и в двете посоки от протестиращите. Десетки развяха националния трибагреник и се хванаха на право българско хоро посредата на пътя. Пътуващите граждани, които се оказаха блокирани насред магистралата, излязоха от автомобилите си и подкрепиха протеста.

Благоевград и Дупница

Протестиращите от Благоевград и региона затвориха в 13.10 часа главен път Е-79 с жива верига. Блокадата е на изхода на града в посока Симитли, местността "Полигона". Органите на реда пренасочиха потока пътуващи по обходния път Благоевград – Долно Церово – Железница, но протестиращите затвориха и него. Хората развяват трибагреници и скандират, че повече няма да търпят. Блокада има на Е-79 и при Дупница. Тежкотоварните камиони се пренасочват през града.

Пловдив

"Такъв голям протест в Пловдив отдавна не е имало", коментираха минувачите, които не оставаха безразлични, а окуражаваха протестиращите, макар и да се налагаше да чакат дълго по спирките или да ходят пеша. Поне хиляда коли се включиха в протестното шествие, което промени първоначалния маршрут и със скорост 4-5 км в час буквално блокира централната част. Исканията на протестиращите във втория най-голям град на страната не се изчерпват само с повишаването на цените на горивата - хората негодуват и са излезли да демонстрират своите искания "да не се налагат европейски стандарти в една страна с африканска икономика", "да има чуваемост, защото всичко, което се прави е на гърба на бедните", да получават достойни доходи, за да не се налага да работят на няколко места и пак да не им стигат парите да си платят сметките.

Бургас

В Бургас протеста се насочи към подстъпа на автомагистрала „Тракия”. Стотици автомобили се движат с надпис „Протест” и включени клаксони. Голяма част от протестиращите подкрепиха и майките на деца с увреждания, които искат оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Шествието продължи до входа на автомагистрала „Тракия”. Изключително натоварен е трафикът.

Шумен

Стотици шуменци се събраха пред зала „Арена“ в града срещу високите цени на горивата. Участниците в протеста блокираха улица „Марица“ и си направиха разходка по пешеходната пътека, възпрепятствайки преминаването на автомобилите. Очаквайте още подробности от всички градове в страната, където днес се провеждат протести. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP