Протест затваря пътя Самоков - Дупница

09 Септември 2018 | 11:21
0 коментара
Общество

Протест ще затвори пътя Самоков - Дупница днес с искане за ремонт на отсечката, която свързва магистралите „Тракия“ и „Струма“.

Пътят е пропаднал от двете страни и тежкотоварните автомобили се движат по средата на платното, а наред с това асфалтът е осеян с дупки, каза за Дарик един от организаторите на недоволството Илиян Чалгънов.
 
Протестиращите ще се съберат в 13 часа в Самоков на паркинга пред зала „Арена“ и ще потеглят към центъра на село Клисура, където в 14 часа планират да блокират пътя.

Пътят Самоков - Дупница е опасен, тъй като от 30 години не е правен основен ремонт. Отсечката свързва две магистрали. Движението по нея е интензивно, като голяма част от трафика е тежкотоварен, посочи Илиян Чалгънов.
 
Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) реагира, като съобщи, че програмата й включва рехабилитация на пътя Дупница - Клисура - Самоков. В момента се провеждат обществени поръчки за избор на изпълнители за строителството и надзора. Предстои отваряне на ценовите оферти, а строителните работи ще започнат след приключването на тръжната процедура и подписването на договори с избраните изпълнители.
 
Отговорът на пътната агенция обаче не промени намеренията на протестиращите. Илиян Чалгънов заяви, че за плановете за ремонт се говори отдавна, но все още нищо не се е случило: "От миналата година имахме обещания от АПИ, че ще има ремонт. Беше открита обществена поръчка, впоследствие беше обжалвана, след това отново беше стартирана и процедурата с избора на изпълнител се протака вече няколко месеца. А вече идва и зимата, което означава, че ремонт няма да има и тази година".

Жителите на Самоков не за пръв път протестират срещу състоянието на пътя Самоков - Дупница и настояват за ремонт. Те блокираха пътя и през май 2017 година, а още през 2015 година инициираха петиция до тогавашния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.
 

Днес протестиращите ще се съберат в 13 часа в Самоков на паркинга пред зала „Арена“ и ще потеглят към центъра на село Клисура, където в 14 часа планират да затворят пътя.

Добавете Вашия коментар

TOP